Vláda chce novou cenu ekotendru do konce měsíce

Kateřina Eliášová
15. 12. 2010 0:30
Ministerstva životního prostředí a financí mají připravit nový odhad
Popeliště ve Dvoře Králové
Popeliště ve Dvoře Králové | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda se na svém nočním jednání vrátila k projednávání obřího ekologického tendru na odstranění starých ekologických škod.

Ministři životního prostředí Pavel Drobil (ODS) a financí Miroslav Kalousek (TOP 09) mají zpracovat odhad ceny zakázky.

"Nový odhad bude podroben podrobnému posudku a oponentuře. Výsledek by měla vláda znát do konce měsíce," uvedl na tiskové konferenci po skončení vlády premiér Petr Nečas (ODS).

Vláda zatím nemíní zakázku zcela zrušit. Naopak, počká až do otevření obálek s nabídkami firem, které mají ekologické zátěže čistit.

Podle Lidových novin zastavení tendru navrhoval premiér Petr Nečas na uzavřeném jednání grémia ODS, ten to ale odmítl potvrdit.

"Pokud by chtěl kdokoliv tendr před otevřením obálek zastavit, ministři za Věci veřejné budou takový návrh vetovat," pohrozil ministr dopravy Vít Bárta.

Tendr finišuje, cena bude nižší

Cena bude určitě nižší, než původní odhad přes 100 miliard korun. Sjednotit jejich veškerou likvidaci do jediné obří zakázky se rozhodl bývalý premiér Mirek Topolánek a tehdejší (i současný) ministr financí Miroslav Kalousek na konci roku 2008.

Jak už Aktuálně.cz psalo, má k dispozici odhad resortu životního prostředí: zhruba mezi 25 a 32 miliardami korun. Ministerstvo financí jen potvrdilo, že i ono svůj odhad vládě dodalo.

Obří státní zakázku ale navíc momentálně blokuje spor se společností PPF, kterou ministerstvo financí z tendru dvakrát vyřadilo. Skupina Petra Kellnera se poté obrátila na antimonopolní úřad, který stížnost prošetřuje.

 

Právě se děje

Další zprávy