Porovnali jsme kandidáty na vedení TOP 09: v čem se liší, co je naopak spojuje

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
1. 10. 2019 5:30
Přestože do listopadového sněmu TOP 09 zbývá ještě několik týdnů, souboj mezi dvěma kandidáty na předsedu strany už se naplno rozběhl. Markéta Adamová Pekarová a Tomáš Czernin se snaží získat co nejvíce nominací od spolustraníků v regionech. Ti se shodují, že mají dva silné kandidáty. Ale v čem se liší? Deník Aktuálně.cz nabízí analýzu, která mapuje dělicí linii mezi adepty na nového šéfa TOP 09.

Členové TOP 09 budou v sobotu 23. listopadu volit svého předsedu ze dvou kandidátů, kteří jsou značně rozdílní. Každý z nich patří k jiné generaci, každý vyrůstal ve zcela jiném prostředí a formovaly jej jiné události. Stranu chce vést Markéta Pekarová Adamová, která ve středu oslaví 35. narozeniny, i 57letý Tomáš Czernin.

V čem se liší, a co by tedy mohlo být pro členy TOP 09 klíčové při rozhodování, komu dát hlas, shrnuje následující přehled. Při jeho přípravě deník Aktuálně.cz mimo jiné vedl rozhovor s oběma kandidáty na vedení strany, a to s každým zvlášť.

2. Slyšel jsem, že nemám vyčnívat

V čem je mezi nimi nepochybně velký rozdíl, je zkušenost s veřejným vystupováním, což je pro politika jedna z velmi důležitých věcí. Czernin zatím příliš vidět nebyl, největší série článků o něm vyšla krátce poté, co oznámil jako první kandidaturu na předsedu. Na chvíli se objevil také ve zpravodajství televizí, jinak ale není v televizi téměř vidět. 

Sám přiznává, že na veřejné vystupování není příliš zvyklý, podle něj to možná souvisí s tím, v jak obtížné situaci byli během komunismu příslušníci šlechtických rodů. "Maminka mě neustále vedla k tomu, že se mám držet v pozadí, nevyčnívat a nepoutat na sebe pozornost. Teď jsem se ocitnul ve vysoké politice a vím, že to nejsou zrovna nejlepší předpoklady," vysvětluje. Je ale přesvědčený, že jako předseda by byl určitě vidět mnohem více a na časté veřejné vystupování by si zvykl. "Jestli bych byl například schopný čelit Babišovi? Proč ne? Určitě ano. Byť s ním se těžko debatuje, protože on málokdy mluví k tématu," usmívá se na dotaz ohledně předsedy vlády a hnutí ANO.

V tomto bodě má Markéta Pekarová Adamová náskok, vystupuje pravidelně na tiskových konferencích ve sněmovně, je často k vidění ve zpravodajství médií, mnohokrát se účastnila také televizních či rozhlasových debat. Hodně je slyšet a vidět také na jednání celé sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy