Porovnali jsme kandidáty na vedení TOP 09: v čem se liší, co je naopak spojuje

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
1. 10. 2019 5:30
Přestože do listopadového sněmu TOP 09 zbývá ještě několik týdnů, souboj mezi dvěma kandidáty na předsedu strany už se naplno rozběhl. Markéta Adamová Pekarová a Tomáš Czernin se snaží získat co nejvíce nominací od spolustraníků v regionech. Ti se shodují, že mají dva silné kandidáty. Ale v čem se liší? Deník Aktuálně.cz nabízí analýzu, která mapuje dělicí linii mezi adepty na nového šéfa TOP 09.

Členové TOP 09 budou v sobotu 23. listopadu volit svého předsedu ze dvou kandidátů, kteří jsou značně rozdílní. Každý z nich patří k jiné generaci, každý vyrůstal ve zcela jiném prostředí a formovaly jej jiné události. Stranu chce vést Markéta Pekarová Adamová, která ve středu oslaví 35. narozeniny, i 57letý Tomáš Czernin.

V čem se liší, a co by tedy mohlo být pro členy TOP 09 klíčové při rozhodování, komu dát hlas, shrnuje následující přehled. Při jeho přípravě deník Aktuálně.cz mimo jiné vedl rozhovor s oběma kandidáty na vedení strany, a to s každým zvlášť.

3. Vždycky chtěla do Prahy. On má raději vesnici

Při srovnávání obou politiků nelze nevzpomenout jejich mládí, sami o něm v rozhovorech mluvili s tím, že je hodně ovlivnilo a formovalo. Rozdíl mezi oběma  logicky vychází už z jejich rodinné historie.

Czernin je příslušníkem starého šlechtického rodu, který komunistický režim tvrdě perzekvoval. Jeho život zásadně ovlivnil pád tohoto režimu a navracení ukradeného majetku, o který se začal starat společně se svým otcem. Tomu se věnoval a věnuje dodnes, řadu let pracoval s otcem, po jeho smrti především se svými syny, na které postupně starost o rodinný majetek přesouvá. Konkrétně jde především o zámek Dymokury, u kterého jsou Czerninové zmiňováni jako vlastníci už ve 12. století. Czernin o této vesnici s necelou tisícovkou lidí často mluví a vysvětluje, proč je mu tak blízké vesnické prostředí.    

To Markéta Pekarová Adamová je "městský člověk". Při setkání sama sebe označila za self-made woman, tedy někoho, kdo se vypracoval vlastní pílí. Narodila se v Litomyšli, vyrůstala ve Svitavách. Když jí bylo pět let, přišel pád totalitního režimu, který lidem přinesl kromě jiného svobodu se spoustou možností. Podle svých slov už jako mladá dívka věděla, že chce odejít z menšího města do velkého.

"Moc jsem chtěla do Prahy, protože jsem cítila, že je tam mnohem více příležitostí, chtěla jsem se dál vzdělávat a také poznávat kulturu. Moje rodina mě v tom moc nepodporovala, vzdělání nepovažovala za tak podstatné," popisuje časy, kdy odešla ze základní školy na osmileté gymnázium do Svitav a následně na pražskou vysokou školu. "Když jsem studovala, vždy jsem pracovala, na částečný i plný úvazek," doplňuje.

Vystudovala andragogiku a personální řízení na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a o tři roky později České vysoké učení technické, obor Ekonomie a management v průmyslu. Stejnou školu má i Czernin, titul inženýr si ale odnesl ze stavební fakulty.

 

Právě se děje

Další zprávy