Porovnali jsme kandidáty na vedení TOP 09: v čem se liší, co je naopak spojuje

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
1. 10. 2019 5:30
Přestože do listopadového sněmu TOP 09 zbývá ještě několik týdnů, souboj mezi dvěma kandidáty na předsedu strany už se naplno rozběhl. Markéta Adamová Pekarová a Tomáš Czernin se snaží získat co nejvíce nominací od spolustraníků v regionech. Ti se shodují, že mají dva silné kandidáty. Ale v čem se liší? Deník Aktuálně.cz nabízí analýzu, která mapuje dělicí linii mezi adepty na nového šéfa TOP 09.

Členové TOP 09 budou v sobotu 23. listopadu volit svého předsedu ze dvou kandidátů, kteří jsou značně rozdílní. Každý z nich patří k jiné generaci, každý vyrůstal ve zcela jiném prostředí a formovaly jej jiné události. Stranu chce vést Markéta Pekarová Adamová, která ve středu oslaví 35. narozeniny, i 57letý Tomáš Czernin.

V čem se liší, a co by tedy mohlo být pro členy TOP 09 klíčové při rozhodování, komu dát hlas, shrnuje následující přehled. Při jeho přípravě deník Aktuálně.cz mimo jiné vedl rozhovor s oběma kandidáty na vedení strany, a to s každým zvlášť.

4. TOP 09 byla jejich první strana

Životy obou ovlivnil vstup do TOP 09 v roce 2009, byť Czernin se věnoval politice na komunální úrovni už dávno předtím. Nevstoupil přitom do žádné politické strany, ale sám přiznává, že měl blízko ke KDU-ČSL, za kterou byl zvolen jako nestraník v roce 1998 místostarostou "své" obce Dymokury na Nymbursku. O čtyři roky později šel opět do voleb za lidovce, ale neuspěl. Pro zajímavost, v roce 2014 kandidoval do vedení obce už jako člen TOP 09 a byl zvolen opět místostarostou. Za TOP 09 se snažil dostat v roce 2010 také do Senátu, ale skončil na 3. místě. Uspěl až o šest let později. 

Politický list Markéty Pekarové Adamové je popsaný méně. V roce 2010 kandidovala do zastupitelstva v Praze 8 i do zastupitelstva hlavního města. V městské části uspěla a byla zvolena i neuvolněnou radní. O čtyři roky později se opět dostala do zastupitelstva na osmičce, ale už nebyla radní. V roce 2013 ji voliči poslali do Poslanecké sněmovny, přestože byla až na 6. místě kandidátky. Do sněmovny byla zvolena také ve volbách v roce 2017.    

 

Právě se děje

Další zprávy