"Malým" politikům mírně vzroste odměna

Martina Macková
5. 3. 2006 15:30
Praha/Pardubice - Kolik má Česko placených politiků? Jen v obcích a krajích jich vyplácí veřejné rozpočty přes 63 tisíc. Vláda teď rozhodla, že se jim mají zvýšit odměny.

Měsíčně by měli zastupitelé, radní nebo hejtmani dostávat od března o pět procent větší peníze. Proč? Zvýšily se totiž i platy úředníků, kterým "malí" politici velí. Veřejné rozpočty by se měly poprat také s tím, že jim vyšší odměny musí doplatit zpětně i za dva měsíce od začátku roku.

"Dosud se výše odměn členům zastupitelstev územních samosprávních celků odvozovala od výše platů zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Od 1. ledna 2006 se zvýšily platové tarify pro zaměstnance v průměru o pět procentních bodů. Účelem návrhu nařízení vlády je tedy zvýšit měsíční odměny členů zastupitelstev v průměru o pět procent," řekla Radka Kovářová, tisková mluvčí ministerstva vnitra.

Foto: Aktuálně.cz

Berou méně, dobrovolně

Například pardubický krajský úřad platí každému ze 45 zastupitelů 2 600 korun měsíčně, nově budou dostávat 2 750 korun. Je to méně, než by podle státem stanovených tabulek měli mít. Mají totiž právo si odhlasovat nižší odměny. Další peníze ale mohou získat, pokud jsou členy výborů nebo komisí či jejich předsedy.

Také zastupitelé města v Pardubicích si už dřív dobrovolně odsouhlasili "menší" peníze. Každý z nich dostává 1200 korun, přitom mohl brát 1600 korun. Neuvolnění radní mají 3 800 korun, přitom se vzdali měsíční odměny 4 500 korun, kterou jim stát nabízel.

Zatímco pro zastupitele, kteří se politice věnují po práci jako svému koníčku, je odměna jen jakýmsi doplňkem k platu ze svého zaměstnání, pro zastupitele, jako je starosta, primátor nebo i někteří radní, je odměna jediným příjmem. Při vstupu do politiky se museli obecní či krajští "profesionálové" vzdát místa i podnikání.

Na účet každého z devíti radních pardubického krajského úřadu měsíčně přichází 49 150 korun, nově 51 610 korun. Městští radní, náměstci primátora, berou odměnu 50 019 korun.

Primátor, který nechtěl dva platy

Zatímco hejtmanův měsíční plat v Pardubicích vzroste o víc než tři tísíce na 70 730 korun, primátor Pardubic bere z městské kasy právě jen ty tři tisíce.V Pardubicích mají totiž primátora, který veřejné rozpočty šetří. Je zároveň senátorem, bere pouze plat senátora, primátorské odměny se vzdal. Loni takto město ušetřilo půl milionu korun.

Radnice primátorovi pouze doplácí rozdíl mezi platem senátora a primátora tak, aby dosáhl 57 tisíc korun. Senátorský plat je totiž nižší, asi 54 tisíc korun. "Pan primátor to slíbil voličům, když kandidoval do Senátu," řekl Aktuálně.cz mluvčí radnice Michal Zitko.

Odměny si nezvýšíme, nemáme na to

I politici v nejmenší obci na Olomoucku, v Mutkově, berou odměny. Donedávna ale politici pro obec, kde žije 41 obyvatel a musí ročně vyžít s rozpočtem 460 tisíc, pracovali zcela zdarma. Tak šetřili obecní kasu. Dnes starostka, která funkci dělá při práci, dostává dva tisíce korun hrubého, místostarosta 800 korun a další tři členové zastupitelstva 300 korun.

"Není to žádné maximum, stále šetříme. Nevím, jestli si - když to vláda schválila - budeme odměny nějak zvyšovat. Už tak se na nás lidé dívají skrz prsty. Tady to rozhodně nikdo nedělá pro peníze," řekla Aktuálně.cz starostka Marcela Hužvová.

Politolog: jen za výsledky

Stav, kdy vláda striktně udává odměny, by politolog Pavel Šaradín z olomoucké Univerzity Palackého změnil. Podle něj by stát měl stanovit pouze jakýsi minimální základ namísto dnešního maxima. Další navýšení by politici měli získat jen v případě, že by obec nebo kraj prokazatelně dobře hospodařily. "Je spousta zadlužených obcí a jejich radní, kteří je navíc do těch problémů dostali, se přesto odměňují," řekl Aktuálně.cz Šaradín.

Podle politologa by to však znamenalo přesně stanovit podmínky, které by obec musela splnit, aby lidé, kteří ji vedou, získali k základu víc peněz. "Jinak by si určitě mnozí říkali, že pracují dobře, a zaplatili se," dodal.

Podle posledního průzkumu CVVM  krajskému zastupitelstvu důvěřuje necelá polovina obyvatel ČR (47 %), svému obecnímu zastupitelstvu pak zhruba šest z deseti Čechů (59 %).

 

Právě se děje

Další zprávy