Průzkum: Lidé politikům příliš nevěří

Vendula Křížová
8. 2. 2006 17:29
Praha - Důvěřujete členům politických stran? Většina Čechů se shodla, že naprosté většině nevěří. Uvnitř GRAF .
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které se důvěrou v čelné představitele politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně pravidelně zabývá.

Průzkumu, který proběhl v polovině ledna, se zúčastnilo 1060 občanů starších 15 let.

Největší důvěru lidé vyjádřili statutárnímu předsedovi ČSSD a ministrovi financí Bohuslavu Sobotkovi. Podle šetření mu důvěřuje 49 procent oslovených. Na druhém místě se umístil předseda vlády Jiří Paroubek. Na svého ministra ztrácí jen jedno procento.

Lidé věří jen třem z pětadvaceti

Další politici se umístili až hluboko za první dvojící. Primátor hlavního města Prahy Pavel Bém získal 36 procent příznivých hlasů a je také posledním z pětadvaceti politiků, kterému se podařilo získat více pozitivních než negativních hlasů. 33 procent lidí mu totiž nedůvěřuje.

Jiří Paroubek po svém úvodním vystoupení na programové konferenci ČSSD v Kongresovém centru v Praze
Jiří Paroubek po svém úvodním vystoupení na programové konferenci ČSSD v Kongresovém centru v Praze | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Mezi politiky, kterým lidé podle průzkumu spíše nedůvěřují, se zařadili například Ivan Langr, Vlastimil Tlustý nebo Miroslav Kalousek. Nedůvěřuje jim více než třicet procent dotázaných.

Podle Daniela Kunštáta z CVVM je to důsledek obecné skepse ke stranické politice. "To ale není novinka, vyšší podíl nedůvěry v politiky se datuje od poloviny 90. let," říká. Tedy od doby, kdy bývalý prezident Václav Havel vyslovil termín "blbá nálada".

Bohuslav Sobotka - tichá voda ČSSD

"Bohuslav Sobotka má předpoklady k tomu, aby byl vnímám pozitivně. Je to mladý člověk, nevyjadřuje se kontroverzně a na běžného občana působí jeho vyjádření fundovaně," říká autor průzkumu Daniel Kunštát.

Foto: Tomáš Daněk

Bohuslav Sobotka jako jediný zaznamenal od posledního šetření rapidní nárůst pozitivních hlasů - o čtrnáct procent. "Stal se předsedou ČSSD, vyjadřuje se v médiích. Jednoduše je vidět a slyšet," vysvětluje Kunštát. Sobotkovi důvěřuje 49 procent oslovených, naopak pro 35 procent lidí důvěryhodný není.

Premiér Paroubek se v čele žebříčků popularity objevuje od svého nástupu do funkce. "Jeho popularita je pořád na zhruba padesáti procentech. Porazí ho jen málokdo," dodává Kunštát. Naposledy se to podařilo loni v listopadu ministru kultury Vítězslavu Jandákovi.

 

Právě se děje

Další zprávy