Lidovci zbrojí na volby, registrují si nové názvy

Kateřina Eliášová
31. 7. 2011 10:57
Do krajských voleb chtějí lidovci v Čechách v koalicích, na Moravě samostatně
Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.
Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. | Foto: Jan Langer

Praha - Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, KDU-ČSL by měla velkou šanci v nich uspět. Čerstvý volební model agentury Factum Invenio straně přiřknul 5,5 procent hlasů, což by na prolomení nucené sněmovní přestávky stačilo.

Jestli na ně voliči s odchodem z dolní komory Parlamentu už úplně nezapomněli, chtějí lidovci otestovat už příští rok v krajských volbách.

Do nich půjdou zejména v českých krajích společně s dalšími politickými stranami v koalici, na Moravě zkusí štěstí samostatně.

Už si nechali patentovat nové názvy, které chtějí v rámci krajských voleb využít. Kandidovat by mohli pod názvy Střed, Koalice středu nebo Koalice pro ... kraj.

Lidovci chtějí bodovat s tématy týkající se vládních reforem, klíčový pro ně bude i boj proti korupci. Vznikne dokonce poradenský orgán strany, ve kterém zasednou například bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek nebo bývalý poslanec a zdravotnický expert strany Ludvík Hovorka.

"Nejsme žádná filiálka katolické církve a je to třeba deklarovat na činech. Myslím, že bychom měli říkat názory, které třeba nemají většinovou podporu ve společnosti, ale my je pokládáme za správné, a proto je potřeba o nich mluvit,"; uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Aktuálně.cz: Jak hodláte využít nově zaregistrované značky, zakládáte nějakou novou stranu?

Už v roce 2000 jsme vyhráli krajské volby s Koalicí pro Pardubický kraj, pod stejným názvem jsme šli do voleb v koalici v Plzeňském nebo Královéhradeckém kraji. Nechali jsme si značky zaregistrovat, aby je nepoužil nikdo jiný.

A.cz: A název Střed a Koalice pro střed?

To je krajská inciciativa, to neřídí KDU-ČSL z centra. Jestli budou kandidovat pod touto hlavičkou, je otázka dohody s dalšími koaličními partnery. Předpokládám, že koalic bude více než v roce 2008, alespoň podle těch jednání, která nyní vedeme. Na podzim chceme mít jasno.

A.cz: S kým chcete společně kandidovat?

V Karlovarském kraji jsme se už dohodli se zelenými. V Hradeckém kraji, odkud pocházím, intenzivně jednáme o dvou dalších subjektech, které byly úspěšné v komunálních volbách v Hradci Králové.

Kůrovec nám rozbil koalici

A.cz: Půjdete do koalic ve všech krajích?

Bude to záležet jak na jednotlivých krajských centrálách, jak se cítí silné v kraflecích, ale také na tom, jak jsou schopné jednat s koaličními partnery. Třeba v jižních Čechách se vyjednávalo se zelenými, ale tam to skončilo na Temelínu a na kůrovci.

A.cz: Půjdou někde lidovci sami?

Jižní Morava a Zlínsko by šly samostatně, zřejmě i Vysočina. Zbytek je rozjednán, s velkou pravděpodobností bude pokračovat koalice pro Pardubický kraj a také pro Královéhradecký, Plzeňský, zřejmě Karlovarský, Ústecký a Liberecký.

A.cz: Už máte představu o tom, kdo povede kandidátky?

O tom si podle stanov rozhodnují krajské výbory. V pěti krajích máme náměstky hejtmanů, čili tam to máme v podstatě vyřešeno. Otázka je, jestli bude jako lídr kandidovat současný senátor Stanislav Juránek. Budeme hledat mezi zkušenými komunálními politiky, ale pokusíme se dát prostor i novým mladým lidem. Myslím, že je to šance, jak se posunout dál.

A.cz: O koalici se stranami, které jsou nyní zastoupeny v Parlamentu, neuvažujete?

Ne. Myslíme si, že s těmito stranami nemůžeme najít společnou řeč.

A.cz: Proč, nelíbí se Vám politika, kterou dělají?

S těmi kroky, které dělá vládní koalice, nesouhlasíme. Reformy jsou potřeba, ale my si myslíme, že by se měly dělat jinak. A s ČSSD rovněž není důvod jít do koalice.


Foto: Aktuálně.cz

Po véčkařích přijdou konzervativci: KSČM a KDU-ČSL

Zachrání nás Charitas

A.cz: Jak je na tom strana finančně a jak chcete zaplatit volební kampaň? Třeba zelení si teď otevřeli kavárnu, která jim pomáhá částečně stranu platit...

My máme palác Charitas, který vydělává čtyři, čtyři a půl milionu korun. Jinak splácíme jako čerti. Letos chceme splatit 13 milionů, což je 30 procent našeho úvěru. V polovině roku 2014 by mělo být vše splaceno.

A.cz: A jak chcete zaplatit krajské a senátní a následně parlamentní kampaně?

Z úvěrů - 10 milionů na krajské a senátní volby a dalších 10-15 milionů na volby do sněmovny. Máme příslib, že by nám banka dala 10 milionů na krajské volby s tím, že bychom to spláceli až po polovině roku 2014. U sněmovních voleb počítáme s tím, že se nám to vrátí díky příspěvku od státu. V případě 220 tisíc voličů je to 22 milionů korun.

Úspěch? 4 senátoři a 50 krajských zastupitelů

A.cz: Čili nemíříte k bankrotu...

To není možné. Ten systém je nastaven tak, že budeme mít 4 senátory a 50 krajských zastupitelů. Krajský zastupitel dělá ročně 250 tisíc, senátor přibližně 840 tisíc.

A.cz: Co když neuspějete tak, jak jste si to naplánovali?

Pak budeme muset přehodnotit systém financování strany.

A.cz: Uvažoval jste o tom, proč jste se dostali až na dno? Jakoby se na lidovce úplně zapomnělo...

Do roku 1998 jsme rostli. Během dalších šesti let jsme měli 9 procent. Otázkou je, jestli se po odchodu Josefa Luxe nejelo už jenom z podstaty. Pominu-li úspěšný rok 2002, který byl ve znamení protioposmlouvové alternativy, pak už šla podpora dolů. I politický génius Miroslav Kalousek přišel v roce 2006 o 150 tisíc hlasů, pak nastoupil Cyril Svoboda a minus 150 tisíc hlasů. Asi jsme něco zanedbali...

Nejsme pobočka katolické církve

A.cz: Co? Nejste moderní strana? Nebo vadí, že jste konzervativní?

Pro konzervativní voliče jsme byli moc měkcí, abychom si nenaštvali liberární voliče. A tak jsme moc neakcentovali konzervativní hodnoty, což nám taky vyčítali. Prostě ani ryba ani rak.

A.cz: A teď to bude jiné?

Nejsme žádná filiálka katolické církve a je to třeba deklarovat na činech. Myslím, že bychom měli říkat názory, které třeba nemají většinovou podporu ve společnosti, ale my je pokládáme za správné, a proto je potřeba o nich mluvit.

 

Právě se děje

Další zprávy