Volby by vyhrála levice, komunisté dotahují TOP 09

Domácí ČTK Domácí, ČTK
1. 6. 2011 14:30
Podle průzkumu agentury Factum Invenio by vyhořely Věci veřejné, volila by je pouze 3 % lidí
Levice by mohla podle průzkumu agentury Factum Invenio získat o deset poslaneckých křesel více než ostatní.
Levice by mohla podle průzkumu agentury Factum Invenio získat o deset poslaneckých křesel více než ostatní. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Volby do Poslanecké sněmovny by podle volebního modelu agentury Factum Invenio nyní vyhráli sociální demokraté s téměř desetiprocentním náskokem před ODS.

Do dolní komory by se ještě dostala TOP 09, komunisté a lidovci. Nikoliv ale Věci veřejné, kterým nadále klesá podpora. Z průzkumu vyplývá, že naopak roste obliba ČSSD a KSČM.

Sociální demokraty by volilo 29,8 % Čechů a ODS 20,2 %. Třetí TOP 09 by dostala 15,4 % hlasů, dotahují se na ni ale komunisté se ziskem 14,3 % hlasů. Lidovci by z voleb odešli se 6 %. Pro Věci veřejné by hlasovala 3 % občanů.

Při přepočtu na mandáty by měla levice v Parlamentu většinu. Poslanci ČSSD by obsadili 74 poslaneckých křesel, ODS 48 a zástupci TOP 09 spolu se Starosty a nezávislými 37. Komunisté by měli 31 mandátů a KDU-ČSL 10.

Průzkum se uskutečnil od 20. do 25. května a na otázky v něm odpovídalo 928 občanů. Voleb by se zúčastnilo 55,8 % voličů.

 

Právě se děje

Další zprávy