Muž, jenž rozpoutal aféru Drobil, povede lidovecký NERV

Kateřina Eliášová
27. 7. 2011 14:13
Poradní sbor se zaměří na nekalé zakázky i stav českého zdravotnictví
Libor Michálek by měl radit lidovcům, jak lze potírat co nejefektivněji korupci.
Libor Michálek by měl radit lidovcům, jak lze potírat co nejefektivněji korupci. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalého šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka , který rozpoutal korupční aféru kolem exministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), získala do svých služeb KDU-ČSL.

"Pana Michálka jsem oslovil. Dohodli jsme si schůzku a on je ochoten s námi spolupracovat," potvrdil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který si na Michálka našel ručitele.

"Tomáš Ježek, se kterým KDU-ČSL spolupracuje, mi řekl, že za něj dá ruku do ohně," přiznal záruku od bývalého ministra Bělobrádek.

Předseda strany, která se loni ve volbách nedostala do sněmovny, má s Michálkem velké plány, stejně jako s poradním sborem, kde by měl Michálek zasednout.

"Je to vlastně něco jako NERV (Národní ekonomická rada vlády - pozn. red.). Zasednou v něm lidé, kteří nám poradí s ekonomickými otázkami, s problematikou boje s korupcí, problémy ve zdravotnictví a dalšími tématy," vypočítal Bělobrádek.

O Věci veřejné nezájem

Michálek loni na podzim zveřejnil nahrávky Drobilových spolupracovníků, na jejichž základě byl místopředseda ODS vyšetřován protikorupční policií.

Nabídky politiků zatím odmítal, i když zejména z řad Věcí veřejných byl zájem velký: do svého týmu jej chtěla novopečená vicepremiérka Karolína Peake, nabídka přišla i od exministra dopravy Víta Bárty a od někdejšího ministra vnitra Radka Johna.

Kromě lidovců jej nalákal elitní klub podnikatelů Prague Business Class, má se podílet na hodnocení, jak jsou zkorumpovaná česká města.

Lidovecký NERV

V lidovecké obdobě poradců NERV má vedle Michálka a už zmiňovaného ekonoma Tomáše Ježka zasednout rovněž bývalý lidovecký poslanec Ludvík Hovorka či Ondřej Závodský, jenž upozornil na netransparentní zadávání zakázek v Zařízení služeb ministerstva vnitra.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.
Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. | Foto: Jan Langer

"Chceme zlepšit stav společnosti. Jestli máme dostat do rukou nějakou sílu, která nám pomůže s tím hnout, potřebujeme lidi, kteří se osvědčili," komentoval Bělobrádek výběr svých poradců.

Tým by podle předsedy KDU-ČSL neměl připravovat paragrafová znění zákonů, ale poukazovat na problémové případy, monitorovat, kde dochází ke korupci, a popsat, jak k tomu dochází.

"Sháním lidi, kteří mají znalosti o konkrétní problematice a kteří udělali něco konkrétního pro nápravu té věci, kteří mají zkušenosti," vysvětlil Bělobrádek. Šéf lidovců chce výsledky svých poradců prezentovat v dokumentu, který "bude k dispozici všem, kdo budou mít zájem".

Michálek důvod, proč se rozhodl pro spolupráci s KDU-ČSL, nekomentoval. Na dotazy Aktuálně.cz nereagoval.

V dřívějším rozhovoru uvedl, že se s největší pravděpodobností přihlásí v létě do výběrového řízení na nového ředitele státního fondu.

V březnu jej odměnil Nadační fond proti korupci půl milionem korun.

 

Právě se děje

Další zprávy