Proč padli: Interní zpráva tvrdě rozkrývá krach lidovců

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
20. 11. 2010 7:00
Zkuste sami stranické funkce, vyzývá mladé lidovce analýza volebního debaklu
Kudy dál?
Kudy dál? | Foto: Eliška Bártová

Praha - Proč se nikdo z KDU-ČSL nedostal v květnu do poslanecké lavice?

Může za to ne zrovna nábožensky založená česká společnost, nepřívětivá média i to, že i pro věřící se stává víra stále víc individuální záležitostí. Spojení s politickou stranou, byť výslovně křesťanskou, pro ně není už tak důležité.

'Ale hlavně - my sami', míří kriticky do vlastních řad analýza volebního neúspěchu lidovců, kterou má Aktuálně.cz k dispozici.

Rozbor vypracovala skupina lidoveckých politiků v čele s místopředsedou Senátu za KDU-ČSL Petrem Pithartem.

"Řekli jsme si, že nebudeme říkat jména autorů, aby ta kritika nebyla osobní. Byl jsem jakýmsi gestorem, takže ten text není celý můj," říká k tomu sám Pithart.

"Dobrý den je, když dětem chutná!"

Květnový propad strany, která zůstala přede zavřenými dveřmi sněmovny, vidí autoři zprávy především ve špatně prezentované kampani "Dobrý den je, když.." a pak také v "nedůvěryhodném lídrovi" Cyrilu Svobodovi.

K jasnému obrazu KDU-ČSL pak podle zprávy nepřispělo ani to, že se strana rok před volbami slovně hlásila k povolební spolupráci s ODS, ale ve sněmovně v té době hlasovala mnohokrát společně spíše s ČSSD a KSČM.

"Zřejmou chybou - navíc nikdy jasně nevysvětlenou - byla také formální distance KDU-ČSL od úřednické vlády," uvádí zpráva. Připomeňme, že právě poloúřednická vláda Jana Fischera přitom byla nadprůměrně populární.

Smrtící rána - TOP 09

Lidovci se také nedokázali vyrovnat se vznikem TOP 09, kam neodešlo ani tolik řadových členů KDU-ČSL, zato ale některé výrazné tváře - tehdy už bývalý lidovec Miroslav Kalousek, ale také např. exministři Václav Jehlička nebo Vlasta Parkanová.

"Vedení strany zaujalo strategii nepřesvědčovat 'váhavé', naopak je povzbudit k odchodu a stranu tak 'očistit'," uvádí dál zpráva a označuje to za "sektářský a ostrakizující" přístup.

A chybu vidí i v ostrém vymezování se vůči TOP 09, pohrdavém vyjadřování o "knížeti pánu" a v přesvědčování voličů, že jedině KDU-ČSL je ta pravá křesťanská demokracie.

Právě to, že si KDU-ČSL neuvědomila, že česká společnost, ve své většině sekularizovaná, na toto slyšet nebude, zapříčinilo její pád.

Podcenila i momentálně populární sociální sítě. Sice měla stránky na Facebooku, ale nenašla správný jazyk. "Na internetu je nutné být originální, vtipný a rychlý, a to se KDU-ČSL moc nedařilo," tepe do vlastních řad zpráva.

Je KDU-ČSL dinosaurus?

"I dnes se řada místních organizací z role 'organizátora volného času' nevymanila a ustrnula ve spolkovém způsobu života strany. KDU-ČSL působí spíše jako velký spolek lidí - milých, ale spokojených ve své specifické izolaci od okolí," píše doslova lidovecká zpráva.

Strana prý také nepochopila, že ve volbách nesmí cílit jen na členy strany, kterých ubývá, ale sbírat i jiné voliče.

A nepomohly pochopitelně aféry jejích lídrů - především Jiřího Čunka, který se potýkal s podezřením z korupce, ale i Cyrila Svobody, který se s charitativním Domovem Svaté Rodiny soudil o pozůstalost - dům v Praze.

Je nás méně a méně a - stárneme!

A analýza volebního debaklu upozorňuje ještě na jeden varovný fakt: KDU-ČSL klesá počet členů. Zatímco v roce 1990 jich strana měla 96 tisíc, letos to byla už jen třetina - 34 tisíc.

"Tento trend je plynulý od roku 1992," varuje analýza.

Stranické struktury se také zabetonovaly ve svých pozicích: "Strana systematicky nevychovávala budoucí generaci, naopak staré elity spíše udržovaly status quo."

Lidovci teď hledí na víkendový sjezd jako na možnost změn a odražení se ode dna. Naději jim vlily podzimní senátní volby, po kterých budou mít konečně 5 senátorů, dost na senátorský klub.

"To nelze nepřeceňovat, to je skutečný úspěch!" komentuje to před sjezdem Petr Pithart.

A zpráva, jejímž byl gestorem, radí: "Ve straně musí být napříště více plurality, více konkurence. Byli jsme k sobě až moc hodní. Vyzýváme mladé zájemce o veřejné dění: kandidujte do stranických funkcí!"

Zda to KDU-ČSL pomůže, ukáže čas.

 

Právě se děje

Další zprávy