Lidé přestávají věřit i místním politikům, říká průzkum

Michal Pavec
15. 10. 2008 14:30
Radnice mají ale stále vyšší důvěru než celostátní politici
Magistrát hlavního města Prahy.
Magistrát hlavního města Prahy. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Stále klesající důvěra Čechů v politiku se podepisuje i na sympatiích lidí k místním a krajským úřadům, které mají občané v mnohem větší oblibě než politické instituce na celostátní úrovni.

Jak ukazuje předvolební šetření agentury STEM, městským a obecním úřadům důvěřuje 67 procent dotázaných, krajským vládám pak 60 procent.

Oproti únoru tohoto roku jde o poměrně znatelný pokles. Radnice ztratily šest procent, krajské úřady pět.

"Vývoj v roce 2008 je nepříznivý pro úřady na všech správních úrovních," vysvětluje propad regionálních politiků agentura STEM.

I když vztah současné ČSSD k jeho osobě je poněkud ambivalentní. (Snímek z nástěnky ve foyer popisující historii strany.)
I když vztah současné ČSSD k jeho osobě je poněkud ambivalentní. (Snímek z nástěnky ve foyer popisující historii strany.) | Foto: Ondřej Besperát

Nejhorší i nejlepší Špidla

Jejich podpora je ale stále několikanásobně vyšší než u politiků pohybujících se v celostátní politice.

Například členům Topolánkova kabinetu podle nasbíraných údajů důvěřuje jen necelá čtvrtina Čechů (24 procent).

A to je nejméně od května 2004, kdy si zatím nejhorší hodnocení za poslední roky vysloužila vláda Vladimíra Špidly, kterého krátce poté nahradil v premiérském křesle Stanislav Gross.

Paradoxně právě Špidlův úřad si vysloužil i nejpříznivější hodnocení - v listopadu 2002 mu podle STEM vyslovilo důvěru 55 procent lidí.

Zatím poslední průzkum agentury STEM mapující důvěru občanů v politiku probíhal 1.-7. 10. Výzkumníci se ptali 1245 občanů starších 18 let.

 

Právě se děje

Další zprávy