Krause nahradí bývalý odborářský boss

Redakce DOM, čtk
20. 1. 2006 11:50
Praha - Bývalého předsedu klubu ČSSD Michala Krause má na volební kandidátce strany v Libereckém kraji nahradit někdejší šéf hornických odborů Cyril Zapletal.

Kraus odstoupil z čela liberecké kandidátky kvůli takzvané kakaové aféře. Vzdal se i poslaneckého mandátu.

"Bude to takové doporučení předsednictvu strany, aby to byl Cyril Zapletal, bývalý významný odborářský předák," uvedl dnes volební lídr sociálních demokratů, premiér Jiří Paroubek.

Zapletal je podle něj dostatečně erudovaný, na Liberecku dlouho působil, je známý veřejnosti, proto může být přínosem pro ČSSD. "Do čela kandidátky ho doporučila řada funkcionářů ČSSD z Libereckého kraje," upřesnil Paroubek.

Premiér a volební lídr ČSSD Jiří Paroubek
Premiér a volební lídr ČSSD Jiří Paroubek | Foto: Ondřej Besperát

Krajský výkonný výbor v Liberci se bude doporučením zabývat na svém mimořádném zasedání v pondělí 23. ledna.

Zapletal byl dosud pětkou na místní kandidátce. "Myslím si, že posunout ho do čela je to v této situaci dobré řešení. Zapletal má podporu odborů, navíc v regionu pracuje," řekl místopředseda liberecké ČSSD Rober Dušek.

S volbou je spokojen i člen výboru a náměstek libereckého hejtmana Karel Dolejší. "Myslím si, že je to vhodná osobnost do čela  kandidátky a rozhodně ho podpořím," řekl ČTK.

Nový liberecký volební lídr ČSSD Zapletal se narodil 15. července 1949. Pracoval jako horník a od roku 1984 se začal angažovat v hornických odborech. V roce 1992 se stal předsedou Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu.

V odborech patřil mezi radikálnější představitele, do povědomí veřejnosti se zapsal především tím, že v listopadu 1992 přivedl na demonstraci do Prahy téměř pět tisíc horníků.

V lednu 1994 kandidoval na funkci předsedy největší odborové centrály - ČMKOS, proti Richardu Falbrovi však neuspěl.

Úspěšný nebyl ani v senátních volbách v roce 1996, kdy na Karvinsku vypadl v prvním kole. V září 2003 se vzdal funkce předsedy svazu a odešel z odborů. Rozhodnutí zdůvodnil tím, že má "poslední šanci zkusit něco nového" a vadí mu i vnitřní rozpor, ve kterém se ocitl jako člen vládní ČSSD a zároveň odborář.

V říjnu 2003 nastoupil do státního podniku Diamo.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy