Poslanec Kraus rezignoval na funkce

Redakce DOM
12. 1. 2006 18:32
Praha - Předseda poslaneckého klubu ČSSD a šéf rozpočtového výboru sněmovny Michal Kraus rezignuje na obě své funkce. A to kvůli kauze "kakao z Ghany".  

Poslancem Kraus zůstane

Přestože hodlá své sněmovní funkce položit, Kraus zdůraznil, že se nedopustil ničeho špatného ani protiprávního, poslanecký mandát si ponechává. Funkce, na které rezignoval, opustí v pátek.

"Jednoznačně tvrdím, že jsem kromě určité míry důvěřivosti neudělal nic špatného, ani nic protiprávního. Mrzí mne, že jsem se stal obětí podvodníka. Z celé věci jsem neměl žádný prospěch, České republice, ani žádnému zahraničnímu subjektu nevznikla žádná škoda," uvedl Kraus.

"Dokud se všechny okolnosti této uměle vytvořené kauzy příslušnými orgány neobjasní, rozhodl jsem se v zájmu sociální demokracie a obecné politické kultury nezastávat vrcholné politické funkce," oznámil Kraus novinářům po jednání politického grémia ČSSD v pražském Lidovém domě. 

Výlet do Ghany měl zahladit stopy úplatku

Michala Krause prostřednictvím Mf Dnes obvinil z korupce právě František Rigo, pravomocně odsouzený za stamiliónový bankovní podvod.

Rigo tvrdí, že do africké Ghany v roce 2001 společně odjeli proto, že Kraus hledal způsob, jak investovat úplatek patnáct miliónů dolarů. 

"Investicí" měla být privatizace tamní továrny na zpracování kakaových bobů. Rigo přitom dodává, že Kraus nakonec do společného projektu neinvestoval - protože prý onen "úplatek za zakázku" nedostal.

Premiér mu věřil, přesto odstoupil

Za Krause se přitom při úterní tiskové konferenci postavil i premiér Parobek. "Předpokládám, že dnešní tiskovou konferencí pro mě případ skončil. Pokud se neobjeví nic jiného, tak z toho, co zatím o případu vím a jak mi jej vylíčil kolega Kraus, nespatřuji na jeho straně žádné pochybení," řekl deníku Aktuálně.cz premiér.#reklama

Důkaz, že měl poslanec skutečně nějaký úplatek dostat, se zatím neobjevil. Ani dnes však nejdéle sloužící český poslanec neuměl jasně popsat, proč se s Rigem vůbec spojoval. Na úterní tiskové konferenci Kraus zopakoval, že do Ghany s Rigem odjel jako turista a neměl tam žádné poslání. Připustil přitom, že se na místě zúčastnil několika jednání a sešel se i s tamním ministrem financí.

Podle Krause byl Rigo v době jejich seznámení neznámým člověkem a působil na něj věrohodně. Jedenáct dní před jejich odletem do Afriky však bylo proti Rigovi zahájeno trestní stíhání kvůli bankovním podvodům, rovněž byly známy informace o tom, že je napojen na podsvětí. O jeho prohřešcích informovala i agentura ČTK.

František Rigo si od předloňska odpykává jedenáctiletý trest vězení za bankovní podvody.

 

Právě se děje

Další zprávy