Naletěl jsem podvodníkovi, opakuje Kraus

Sabina Slonková, Adéla Čtvrtečková
10. 1. 2006 12:11
Praha - Šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Kraus se novinářům pokusil vysvětlit svou roli při dojednávání obchodů v Ghaně. Uvnitř AUDIO

Ničeho závažného jsem se nedopustil, lituji jen toho, že jsem naletěl podvodníkovi. Tak zní hlavní poselství, které dnes Kraus přednesl.

Premiér: Kraus má moji podporu

Za šéfem stranického klubu bez výhrad stojí i premiér Jiří Paroubek. "Předpokládám, že dnešní tiskovou konferencí pro mě případ skončil. Pokud se neobjeví nic jiného, tak z toho, co zatím o případu vím a jak mi jej vylíčil kolega Kraus, nespatřuji na jeho straně žádné pochybení," řekl deníku Aktuálně.cz premiér.

Michala Krause prostřednictvím Mf Dnes obvinil z korupce František Rigo, pravomocně odsouzený za stamiliónový bankovní podvod. Rigo tvrdí, že do africké Ghany v roce 2001 společně odjeli proto, že Kraus hledal způsob, jak investovat úplatek patnáct miliónů dolarů.

"Investicí" měla být privatizace tamní továrny na zpracování kakaových bobů. Rigo přitom dodává, že Kraus nakonec do společného projektu neinvestoval - protože prý onen "úplatek za zakázku" nedostal.

Kdo byl Rigo

Michal Kraus spojení s úplatky popřel a premiér uvedl, že Rigovým slovům nepřikládá sebemenší váhu. Důkaz, že měl poslanec skutečně nějaký úplatek dostat, se zatím neobjevil. Ani dnes však nejdéle sloužící český poslanec neuměl jasně popsat, proč se s Rigem vůbec spojoval.

František Rigo totiž už od počátku devadesátých let patří mezi nejkontroverznější české podnikatele. Obklopil se lidmi z podsvětí i bývalými agenty Státní bezpečnosti a využíval státního krytí ke svým vlastním podvodům. Sám sebe označoval za agenta tajných služeb, spolupracoval s drogovými gangy či pašeráky zbraní a bankovní domy připravil na úvěrových podvodech o téměř 150 miliónů korun. K politikům měl vždy blízko, byl dokonce členem a významným sponzorem kdysi vládní ODA. 

Nevěděl jsem

Sám Kraus tvrdí, že nic z toho mu v době společného výletu do Afriky nebylo známo. "V roce 2001 měl čistý rejstřík, jeho známost nebyla vysoká, neměl jsem o něm žádné informace. Působil na mě jako velmi dobrý člověk," uvedl dnes Kraus. Přitom jen jedenáct dní před odletem soud zahájil s Rigem proces kvůli bankovním podvodům a informovala o něm agentura ČTK. Například to, že je Rigo třetím největším dlužníkem Kreditní banky psala média bezprostředně po jejím krachu. Rovněž byly veřejné informace o tom, že je napojen na podsvětí.

Během soudního procesu, v němž byl Rigo nakonec odsouzen na jedenáct let do vězení, navíc vyšlo najevo, že ho skutečně využívaly ke svým aktivitám bezpečnostní složky státu. On sám dokonce prohlašoval, že mu příslušníci tajné služby slibovali, že zahladí jeho potíže kvůli bankovním podvodům. Pak tvrdil, že mu slíbili, že nikdy nepůjde do vězení. Nakonec byl ale předloni zatčen a od té doby si odpykává svůj trest.

Kraus dnes zopakoval, že do Ghany s Rigem odjel jako turista a neměl tam žádné poslání. Připustil přitom, že se na místě zúčastnil několika jednání a sešel se i s tamním ministrem financí.

"Pan Rigo mě seznámil s tím, že hodlá uzavřít obchod na vývoz kakaa. Pokud by se obchod uskutečnil, skýtal by pro celou republiku řadu možností. To mě zaujalo. Podpisu smlouvy jsem se ale účastnil pouze jako svědek. K obchodu jsem neměl žádný vztah," uvedl poslanec. A proč podepsal smlouvu jako ředitel? "Při podpisu to byla taková euforie, a když jsem řekl, že nemám žádnou funkci, řekli mi, ať napíšu ředitel. Pokud jsem tím udělal nějakou chybu, omlouvám se za ni." Víc už se k případu nechce vracet. "Vše jsem už vysvětlil."

 

Právě se děje

Další zprávy