Kraus zklamal libereckou ČSSD

Redakce DOM, čtk
16. 1. 2006 21:58
Liberec - Vlnu zklamání vyvolala mezi sociálními demokraty v Libereckém kraji dnešní rezignace poslance Michala Krause na funkci poslance a lídra krajské kandidátky.

Zpráva překvapila libereckou ČSSD právě v době, kdy se sešel krajský výkonný výbor, aby posoudil pozici Krause ve volebním regionu.

"Většina přítomných vyslovila Krausovi důvěru," řekl člen výboru Karel Dolejší.

"Neměli jsme informace, které by zmenšovaly naši důvěru v něj," řekl Dolejší. Podle něj byl Kraus v regionu silnou osobností, za kterou bude obtížné najít náhradu.

Krajský výbor zatím nejednal o možném nástupci.

Karel Dolejší, bývalý starosta Harrachova, z liberecké ČSSD.
Karel Dolejší, bývalý starosta Harrachova, z liberecké ČSSD. | Foto: Aktuálně.cz

Manažer firmy Diamo Robert Dušek, který je druhý na krajské kandidátce, se jím podle Dolejšího zřejmě stát nemůže. "Nemá dost zkušeností. Náš předpoklad byl, že vedle Krause teprve vyroste," dodal.

Nový lídr bude s největší pravděpodobností zvolen až na krajské programové konferenci 3. března. "Možná to bude někdo úplně nový, nebo si půjčíme nějakou osobnost z jiného regionu," naznačil Dolejší.

Přestože pro většinu sociální demokratů bylo odstoupení Krause šokem, někteří členové strany tento krok čekali. #reklama

"Myslel jsem si, že to vygraduje a situaci se nepodaří ustát," přiznal předseda českolipské ČSSD Karel Kapoun.

ČSSD si dělá v Libereckém kraji ambice alespoň na tři místa ve sněmovně.

Na polovinu své kandidátky dala proto starosty nebo místostarosty z měst a obcí Libereckého kraje. Na pátém místě figuruje bývalý předseda hornických odborů Cyril Zapletal a na patnáctém bývalý skokan na lyžích Pavel Ploc.

Současný poslanec Oldřich Němec, kterého předsednictvo ČSSD vyřadilo v sobotu z kandidátky na Liberecku, byl na čtrnáctém, nevolitelném místě. Dnešní krajský výbor se jeho postavením ve straně vůbec nezabýval.

 

Právě se děje

Další zprávy