Koníček: Zprávy o financích stran "černoty" neodhalí

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
16. 5. 2011 13:27
Kontrola ze strany sněmovny je čirá formalita, vysvětluje člen kontrolního výboru
Vladimír Koníček (vlevo) s Pavlem Kováčikem
Vladimír Koníček (vlevo) s Pavlem Kováčikem | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné, jež v neděli vyzval koaliční partner TOP 09, aby zveřejnily své hospodaření, mají zatím standardní odpověď: své hospodaření jsme zveřejnili ve zprávě pro sněmovnu jako každá jiná strana.

Člen kontrolního výboru sněmovny a v předchozím volebním období jeho dlouholetý předseda Vladimír Koníček (KSČM) ale vysvětluje, že kontrola těchto zpráv ze strany právě kontrolního výboru je čirou formalitou. Výbor zkoumá jen to, zda politické strany dodaly formuláře a zprávu auditora, obsah dokladů už ne, vysvětluje v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

"Jako politický orgán ostatně nic jiného kontrolní výbor ani dělat nemůže," tvrdí.

Sněmovna vzala na květnové schůzi na vědomí, že politické strany předložily své výroční zprávy. Z těch se ale dá vyčíst jediné - jaké strana přiznává výdaje, příjmy a dluhy a zda se pod zprávu podepsal auditor.

Poslední aféru spustily nahrávky, na kterých nejužší vedení VV mluví o "čarování" se stranickými penězi.

Aktuálně.cz: Dokládají zprávy, které každá strana předkládá, že jsou stranické finance v pořádku?

A co to je, že jsou finance v pořádku? Strany předkládají účetní výkazy a zprávu auditora. Jestli je účetnictví v pořádku, by měl potvrzovat auditor.

A.cz: Zeptám se vás jinak: Jako člen kontrolního výboru můžete na základě té zprávy říct, zda je financování VV průhledné, nebo to z toho vyčíst nejde?

To z toho nejde. Vůbec. Třeba výdaje na volby z předložených účetních výkazů nevyčtete - to je ve službách, nebo v pronájmu a podobně.

A.cz: Co z oněch zpráv kontrolní výbor vyčte?

Akorát to, jestli je strana v plus, nebo v minusu, jestli si půjčila. To je tak maximum.

A.cz: Musí sedět data, jména, podpisy... Zkoumáte to?

Kontrolní výbor kontroluje opravdu jen formálnost, jestli tam jsou všechny doklady. My nemůžeme ani říct, že je zpráva neúplná, i když jsou tam neodpovídající údaje. Neprovádíme kontrolu obsahu z věcného hlediska. To je jen signál pro finanční úřad nebo novináře.

A.cz: Když to celé shrnu: pokud VV říkají, že jejich hospodaření je čisté, jako všichni jsme předložili zprávu ve sněmovně, tak z vašeho pohledu - dají se z toho najít nesrovnalosti?

Nedají. Jak je chcete dohledat? To z výkazů přece nepoznáte.

 

Právě se děje

Další zprávy