Klaus začne jednat o vládě ve čtvrtek

Petr Holub, ČTK
9. 10. 2006 16:38
Praha - Prezident nebude vyjednávat jenom s předsedy jednotlivých stran, hodlá přijmout vícečlenné delegace.
"Jsem přesvědčen, že vláda v tomto složení bude zárukou pokračování našeho polistopadového demokratického vývoje," uvedl po jmenování Václav Klaus.
"Jsem přesvědčen, že vláda v tomto složení bude zárukou pokračování našeho polistopadového demokratického vývoje," uvedl po jmenování Václav Klaus. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Mluvčí hradu Petr Hájek řekl, že prezident chce získat co nejucelenější informace o názorech jednotlivých politických stran.

"Rozhodl se proto pozvat na konzultace tří- až pětičlenné delegace vedení politických stran, tedy nikoli jen jejich předsedy," uvedl mluvčí.

Komunisté čekají na ČSSD

Jednotlivé strany už se veřejně vyjadřují k tomu, jaké řešení by pro ně bylo přijatelné.

Komunisté dnes Aktuálně.cz. řekli, že by jednali s ODS o úřednické vládě, která by překlenula období do předčasných voleb. komunisté však upozornili, že jejich poslanci pro takovou vládu nezvednou ruku, pokud to neudělají také sociální demokraté.

"Nechceme obejít ČSSD, podpora by měla jít napříč celým spektrem," řekl na dotaz Aktuálně.cz místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Paroubkův 101. hlas

Komunisté očekávají, že s nimi ostatní strany budou konzultovat personální obsazení případné úřednické vlády a také osobu premiéra. Skutečně vážná jednání však začnou nejdříve, až se prokáže, že předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek není schopen sehnat podporu pro svou menšinovou vládu.

Také do ní by chtěl předseda KSČM Vojtěch Filip nominovat nestranické odborníky.

Sociální demokraté zatím o úřednické vládě jako alternativě Paroubkova pokusu jednat vůbec nechtějí.

Dnes jejich grémium (nejužší vedení strany) vydalo prohlášení, v němž opakuje, že sociální demokracie má dostat šanci sestavit vládu. Postup k předčasným volbám, který zvolila ODS, označuje za mimoústavní. 

Kabinet byrokratů, který by zemi přivedl k předčasným volbám, tak může zatím spoléhat pouze na 100 hlasů poslanců bývalé trojkoalice.

 

Právě se děje

Další zprávy