KSČM dává přechodné vládě 3 podmínky

Red dom
7. 10. 2006 15:15
Praha - Poloúřednická vláda sestavená ODS, která povede zemi k předčasným volbám, je řešením, jež by byla ochotna podpořit KSČM.
Předseda ČSSD Jiří Paroubek telefonuje v sále sněmovny.
Předseda ČSSD Jiří Paroubek telefonuje v sále sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát

Vládu s účastí odborníků blízkých parlamentním stranám, v jejímž čele by nemusel stát nynější premiér Mirek Topolánek, jsou komunisté podle svého předsedy Vojtěcha Filipa ochotni podpořit.

"Já jsem Topolánkovi nabídl dohodu o přechodné vládě, v níž by byli zastoupeni odborníci blízcí parlamentním stranám," uvedl pro dnešní Mladou frontu Dnes Filip. A Topolánek je takový postup ochotný akceptovat. "Pokud to bude o předčasných volbách, o překlenovací vládě, pak je všech 200 hlasů hodnověrných," řekl premiér listu.

Filip pak dnes na tiskové konferenci po jednání Ústředního výboru KSČM upřesnil, že Topolánkovi zopakoval nabídku na vytvoření vlády národní shody. Ale nevyloučil, že by se na ní nemusela podílet úplně každá parlamentní strana. Vládu národní shody ale upřednostňuje, protože takové vládě "se během dohodnutého časového mandátu nevyslovuje nedůvěra".

Předčasné volby by podle něj mohly být v červnu.

"Jsme ochotni podpořit jakoukoliv vládu s dočasným mandátem, která splní tři podmínky, které si klade KSČM," řekl Filip.

Komunisté chtějí zachovat sociální výdaje v naplánované výši. "Nechceme žádné škrty v sociálních dávkách," zdůraznil Filip.

"Druhou podmínkou je zachování suverenity České republiky a to i v lokálních podmínkách. Na našem území nesmějí vyrůstat nové základny cizích států," odkazoval se předseda KSČM na plánovanou americkou základnu, která má stát v Česku nebo Polsku. Zároveň by chtěl omezit české vojenské mise. "Tím by se ušetřilo a bylo by na socilní výdaje," doplnil Filip.

Nakonec chtějí komunisté, aby vláda neprivatizovala ani část ČEZ. "Nižší podíl státu v této společnosti by ohrozil strategické zájmy země. Prostým navýšením majetku by vláda mohla přijít o majoritu. Jsme také proti prodeji dalších podniků, o nichž se hovoří, jako je Letiště Praha nebo Česká pošta," uvedl místopředseda strany Jiří Dolejš.

Mirek Topolánek, šéf ODS a premiér.
Mirek Topolánek, šéf ODS a premiér. | Foto: Ondřej Besperát
Topolánek chce sestavit úřednickou vládu - Úřednická vláda, v jejímž čele by neseděl Mirek Topolánek a která by dovedla zemi k předčasným volbám. Takový je plán současného premiéra. Nyní pro ni shání podporu

Poloúřednická vláda přichází v úvahu i pro Stranu zelených. "To, co my vlastně navrhujeme od samého prvopočátku, to je poloúřednická vláda, která by dovedla zemi k předčasným volbám," řekl pro ČT šéf strany Martin Bursík.

Jenže pro Zelené i pro KDU-ČSL je podpora komunistů pro jakoukoliv vládu nepřijatelná. Poslanci KDU dokonce podepsali prohlášení, v němž se zavazují nehlasovat pro vládu, jež by jakkoli spoléhala na hlasy komunistů.

Pro přechodnou vládu, která by nasměrovala Českou republiku k předčasným volbám, se v exkluzivním rozhovoru pro Aktuálne.sk vyslovil i exprezident Václav Havel.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Havel: Nejlepší by byla přechodná vláda - "Myslím, že bychom se měli dohodnout na nějaké přechodné vládě, která by zemi přivedla k předčasaným volbám," řekl Aktuálne.sk Václav Havel. POSLECHNĚTE SI AUDIO

Proti úřednické vládě ODS se tak nyní staví důrazně jen ČSSD. Podle jejího předsedy Jiřího Paroubka je potřeba vyčerpat všechny tři pokusy na sestavení vlády, kdy nejlépe již ten nadcházející by měl patřit jemu. A až tak za "rok, dva" by mohl kabinet odborníků vzešlý ze třetího pokusu vést zemi k předčasným volbám.

"Dokud nebudou vyčerpány všechny tři pokusy, sociální demokracie nebude jednat na téma předčasných voleb," potvrdil i místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Zdeněk Škromach zase uvedl, že si dokáže představit menšinovou vládu ČSSD s účastí ministrů dalších stran.

Úřednickou vládu by si podle dnešního Práva přála i většina občanů. Více než polovina by další pokus o sestavení kabinetu svěřila nestranickému premiérovi, třetina by dala přednost Topolánkovi a 38 procent by rádo ve Strakově akademii vidělo Jiřího Paroubka, tvrdí list s odvoláním na průzkum agentury STEM

Dosud se zdálo, že za ČSSD stojí i komunisté. "Pan Paroubek má za sebou jen 74 hlasů. A těch našich 26 je připraveno se na dohodě o vládě do předčasných voleb podílet," řekl Filip.

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

Foto: Aktuálně.cz
  • Volby za dveřmi: Favority ODS a ČSSD
    Kdyby voliči v senátních obvodech volili úplně stejně jako v červnu, získali by občanští demokraté 16 mandátů a sociální demokraté 11 nových senátorů. Zkušenost z minulých let ukazuje, že strany zřejmě dostanou hlasů méně.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Foto: Ludvík Hradilek
 

Právě se děje

Další zprávy