Proti úřednické vládě je už jen Paroubek

Red DOM
8. 10. 2006 20:01
Praha - ČSSD je jedinou stranou, která jasně odmítá vytvoření překlenovací poloúřednické vlády. ODS už netrvá na premiérovi Topolánkovi.
Předseda ČSSD Jiří Paroubek během nedávného rozhovoru pro Aktuálně.cz.
Předseda ČSSD Jiří Paroubek během nedávného rozhovoru pro Aktuálně.cz. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek je přesvědčen, že je třeba hledat podporu pro politický kabinet - tedy vládu s ČSSD. Jiné řešení má podle strany šanci až v případném třetím pokusu o sestavení vlády.

O víkendu přihráli Paroubkovi nové sebevědomí i komunisté, kteří po sobotním zasedání vypustili "dvouhlavé" prohlášení: na jednu stranu přiznali zájem o vládu s ČSSD, pokud budou mít ministry, na stranu druhou jsou i pro předčasné volby (o splnění "podmínek vedení KSČM" čtěte NÍŽE).

Paroubek proto také stále tvrdí, že on potřebnou většinou poslanců disponuje. "Oni to dobře vědí, jinak by nenavrhovali úřednickou vládu. Je to jen důkaz slabosti," reagoval na vyjádření Hradu a politiků ODS.

Bém: Druhý pokus bez Topolánka

Jak Hrad, tak představitelé vládnoucí ODS i politici menších stran mluví o překlenovací vládě a předčasných volbách.

Prezidentův tajemník Ladislav Jakl v neděli v ČT naznačoval, že hlavním tématem rozhovorů prezidenta s představiteli parlamentních stran bude způsob, jak dospět k předčasným volbám.

Pražský primátor Pavel Bém pak uvedl, že ve druhém pokusu o sestavení vlády předseda ODS Mirek Topolánek může přepustit funkci premiéra někomu jinému - podle Béma "v této věci existuje ve vedení Občanské demokratické strany široká názorová shoda".

Kdo by se mohl stát předsedou vlády, to primátor uvést odmítl. ODS ale podle něj "vhodné kandidáty zná a on sám ví alespoň o třech jménech".

Jsme pro úředníky, řekla KSČM

Politická vyjednávání začala nanovo poté, co Poslanecká sněmovna první vládě Mirka Topolánka nevyjádřila důvěru.

ODS nyní usiluje o překlenovací vládu, která by měla v úřadu zůstat do předčasných voleb. Strana chce, aby se konaly co nejdřív, nejspíše v červnu příštího roku.

Mirek Topolánek před zasedáním sněmovny, které rozhodne o důvěře jeho vládě.
Mirek Topolánek před zasedáním sněmovny, které rozhodne o důvěře jeho vládě. | Foto: Ondřej Besperát

Během víkendu se k překlenovací poloúřednické vládě sestavované ODS a předčasným volbám vyjádřili ústy svého předsedy Vojtěcha Filipa i komunisté. Aby mohli takovou vládu podpořit, trvají na třech podmínkách.

"Jsme ochotni podpořit jakoukoliv vládu s dočasným mandátem, která splní tři podmínky, které si klade KSČM," řekl Filip.

Předseda KSČM Vojtěch Filip a šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek se radí.
Předseda KSČM Vojtěch Filip a šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek se radí. | Foto: Ondřej Besperát

Těmito třemi podmínkami jsou: zachování sociálních výdajů v naplánované výši, odmítnutí raketové základny na území České republiky a záruka a že nebude privatizována ani část společnosti ČEZ.

 

Právě se děje

Další zprávy