Topolánek chce prosadit vládu úředníků

Sabina Slonková
6. 10. 2006 12:45
Praha - Úřednická vláda, v jejímž čele by neseděl Mirek Topolánek a která by dovedla zemi k předčasným volbám. Takový je plán současného premiéra.
Mirek Topolánek, šéf ODS a premiér.
Mirek Topolánek, šéf ODS a premiér. | Foto: Ondřej Besperát

Topolánek usiluje o to, aby mu prezident svěřil i druhý pokus o sestavení kabinetu.

"Je to nejpravděpodobnější varianta, s níž nyní pracujeme. Jméno premiéra pro tuto variantu ještě není jasné. Jisté je, že by to nebyl Topolánek, který by jen vedl rozhovory k sestavení vlády a premiéra by navrhoval, a patrně ani nikdo ze špiček ODS," uvedl jeden ze spolupracovníků premiéra.

Mirek Topolánek se dnes sešel s prezidentem Václavem Klausem, který potvrdil, že příští týden přijme demisi jeho kabinetu. Topolánkovu vládu pak pověří řízením země do jmenování nového kabinetu.

Prezident pak dodal, že hned po demisi zahájí "první kolečko jednání" s politickými špičkami parlamentních stran. "Nepředpokládám, že dojde k jakýmkoli dalším výraznějším krokům do komunálních a senátních voleb," řekl.

  • ČTĚTE VÍCE:
    Klaus: Demisi vlády ODS přijmu

    Prezident Václav Klaus je rozhodnut ve středu příštího týdne přijmout demisi menšinové vlády Mirka Topolánka.

Topolánkův plán ale může ztroskotat na požadavku prezidenta, aby příští vláda měla zajištěnou podporu ve sněmovně. "Tu zatím nemáme," dodal již citovaný Topolánkův spolupracovník.

ODS se podle zjištění Aktuálně.cz snaží přesvědčit komunisty, aby pomohli přivést zemi k předčasným volbám svou "tolerancí" úřednické vlády. Současně jednají občanští demokraté s politiky ČSSD.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ti však veřejně říkají, že předčasné volby za této situace podporovat nebudou. "Nejsme ochotni podpořit předčasné volby, dokud nebudou vyčerpány všechny tři pokusy o sestavení vlády," řekl v České televizi místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sociální demokraté nadto sami usilují, aby po neúspěšném Topolánkově pokusu přišli na řadu oni jako zástupci druhé nejsilnější strany.

Pokud Topolánkův plán nevyjde, on sám bude podle svých spolupracovníků zvažovat, jestli vůbec bude na kongresu ODS obhajovat svůj post předsedy strany.

Za Topolánkův plán se dnes postavili krajští hejtmani. Vyzvali prezidenta Václava Klause, aby uvažoval o vytvoření úřednické vlády, pokud není možné sestavit vládu politickou. Obávají se, že současná patová situace může vážně ohrozit nebo dokonce znemožnit čerpání peněz z Evropské unie, o které musí kraje co nejdříve žádat. Kromě jihomoravského hejtmana Stanislava uránka (KDU-ČSL) jsou všichni hejtamni členy ODS.

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

Foto: Aktuálně.cz
  • Volby za dveřmi: Favority ODS a ČSSD
    Kdyby voliči v senátních obvodech volili úplně stejně jako v červnu, získali by občanští demokraté 16 mandátů a sociální demokraté 11 nových senátorů. Zkušenost z minulých let ukazuje, že strany zřejmě dostanou hlasů méně.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Foto: Ludvík Hradilek
 

Právě se děje

Další zprávy