Klaus ostře odsoudil velvyslance hájící pochod gayů

Domácí Domácí
8. 8. 2011 17:35
Britské velvyslanectví se proti Klausovým slovům ohradilo
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Chystaný pochod sexuálních menšin Prague Pride nabývá další politický rozměr.

Poté, co se prezident Václav Klaus veřejně zastal svého vicekancléře Petra Hájka, který homosexuály označil za "deviantní spoluobčany", namířila hlava státu svou kritiku také na některé velvyslance.

Ti se otevřeným dopisem zastali homosexuálů a sobotní průvod v Praze podpořili. Klaus to označuje za bezprecedentní krok, "který nikdo z nás nepamatuje".

Velvyslanci by podle něj měli vědět, že debata není vedena o povolení či nepovolení této manifestační akce, ale o její veřejné podpoře primátorem hlavního města Bohuslavem Svobodou (ODS).

Klaus to uvedl v prohlášení, které v pondělí zveřejnil Hrad. Dopis podepsali velvyslanci evropských zemí, Kanady a USA.

Prezident tak de facto podpořil kontroverzního Ladislava Bátoru, předsedu iniciativy D.O.S.T. a personálního šéfa ministerstva školství. Ten v pondělí donesl na americké velvyslanectví dopis, ve kterém proti podpoře pochodu homosexuálů protestuje.

Proti Klausově kritice se na dotaz Aktuálně.cz ohradila britská ambasáda v Praze, kterou vede velvyslankyně Sian McLeodová. Za podporou pochodu si diplomaté stojí.

"Není důvod, proč by tato podpora měla být interpretována jako kritika českých institucí, nebo jako odpověď na vyjádření kohokoli v České republice" stojí v prohlášení. "Ambasády vydávají prohlášení o podpoře obdobným akcím v mnoha zemích, včetně středoevropského regionu," dodalo britské velvyslanectví.

Iniciativa některých velvyslanců se však příliš nezamlouvá ani ministru zahraničí. "Je kontraproduktivní a přebytečné vyjadřovat podporu právům, jež v ČR nikdo nepopírá ani neupírá. Nikdo nebrání těmto skupinám v jejich právech, ani v tom, aby je podpořily veřejně," stojí v oficiálním prohlášení Karla Schwarzenberga (TOP 09).

O co v dopise jde

  • Velvyslanci USA, Rakouska, Belgie, Kanady, Dánska, Estonska, Německa, Nizozemska, Norska, Španělska, Švédska, Švýcarska a Velké Británie v pátek ve společném prohlášení vyjádřili "solidaritu s komunitami leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů" v ČR s tím, že podporují jejich právo uspořádat pokojný a zákonný průvod, aby zvýšili povědomí o tématech, která se jich týkají.
  • Petici diplomatů iniciovalo britské velvyslanectví, které v pátek zdůraznilo, že akce s názory Klausova vicekancléře Hájka nijak nesouvisí.

"Z tohoto - po mém soudu zbytného - kroku se vyvinula velmi nešťastná diskuse, která navíc zbytečně budí dojem zasahování do vnitřních záležitostí, což předpokládám nemohlo být úmyslem dotyčných diplomatických zastoupení," dodal ministr.

Klaus ke Schwarzenbergovu stanovisku uvedl, že on sám by byl "ve svém odsudku ostřejší než on".

"Nedovedu si představit, že by si jakýkoli náš velvyslanec dovolil formou petice zasahovat do vnitropolitické diskuse v jakékoli demokratické zemi světa," míní Klaus.

Prezident se v pondělním prohlášení vrátil k výrokům svého hradního úředníka Petra Hájka. Uvedl, že tímto svým vyjádřením protestoval proti omezování svobody slova. Ocenil, že poděkování za jeho názor mu zaslal i pražský arcibiskup Dominik Duka.

"Právo souhlasit či nesouhlasit s demonstrací Prague Pride patří mezi elementární svobody občana naší země," uvedl prezident.

Co na toto téma napsali blogeři Aktuálně.cz

Foto: Aktuálně.cz
Jan Urban:
Klaus je Nejvyšší Žvást
a Hájek je jeho prorok
Foto: Aktuálně.cz
Jan Zahradil:
Petr Hájek a euroúřednice
Foto: Aktuálně.cz
Jiří Pehe:
Homosexualismus a klausismus
Foto: Aktuálně.cz
Milan Šmíd:
O deviacích trochu jinak

 

Právě se děje

Další zprávy