Klaus na Primě kritizoval Peake, ta se brání

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
16. 12. 2012 15:51
Klaus kritizoval rychlé přijetí důchodové reformy i málo úspor
Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Jan Langer

Praha - Prezident Václav Klaus i navzdory současným problémům s prezidentskou volbou věří, že historicky první přímá volba nakonec proběhne.

"Věřím, že prezidentská volba proběhne, prohlásil Klaus v televizi Prima s tím, že "opak si naše zemička nemůže dovolit". Podle něj ale není důležité, že volba proběhne třeba i se zpožděním několika týdnů.

Na přímý dotaz, zda mezi kandidáty vidí někoho, komu by prezidentský úřad předal bez obav, jen obecně řekl: "Je tam někdo, komu bych se nebál dát tento úřad".

Upřesnit jméno ale odmítl s tím, že by mu buď dal "polibek smrti", nebo mu naopak dělal zdarma prezidentskou kampaň. Zároveň ale dodal, že "ne všichni kandidáti doceňují roli prezidenta".

Současný prezident znovu zdůraznil, že je odpůrcem přímé volby. Proto prý ani nesledoval spory kolem vyřazování kandidátů kvůli podpisovým archům.

"Ani na vteřinu jsem se nezajímal, jaká technologie byla zvolena," prohlásil.

Dívenka a generál

V diskusním pořadu televize Prima se také vrátil ke jmenování Karolíny Peake (LIDEM) ministryní obrany, kterou předtím nazval dívenkou, kterou statní mužové nebudou brát, a také ke čtvrtečním událostem, kdy čerstvá ministryně odvolala svého 1. náměstka Vlastimila Picka.

"Jisté narušení nějaké elementární důvěry nastalo," prohlásil prezident Klaus a otevřeně řekl, že opakovaně jednal s premiérem Petrem Nečasem (ODS).

"Bylo ubezpečováno, že stabilita bude zajištěna setrváním dosavadních funkcionářů, včetně prvního náměstka," upřesnil Klaus.

Vylíčil své překvapení s tím, že stejně překvapen byl i premiér, když mu volal. "Jestli je to překvapení pro oba vzhledem k předchozím debatám, nebo jestli je to překvapení jen pro mě a premiér to věděl - to nevím, do hlavy nikomu nevidím," šťouchl si nicméně Klaus do Nečase a naznačil tím svoji nedůvěru.

Zdroje blízké Karolíně Peake zase Aktuálně.cz v pátek naznačovaly, že ministryně generála Picka odvolala proto, že jí od počátku dával najevo, že ministerstvo bude řídit on. Oficiálně se Pickovo odvolání zdůvodnilo potřebou "civilního řízení" resortu.

Peake ve svém nedělním prohlášení Klausovu kritiku odmítla.

"Příkrá slova pana prezidenta mne velmi mrzí. Myslím, že je zbytečné nadále hrotit situaci. Znovu zdůrazňuji, že jsem s nikým žádnou dohodu o personálních otázkách na Ministerstvu obrany neuzavřela. O žádné takové dohodě nevím a nebyla jsem v tomto směru ani informovaná. V každém případě ale platí, a na tom zásadně trvám, že jako ministryně obrany mám plné právo vybrat si své nejbližší spolupracovníky," uvedla ministryně v tiskové zprávě.

Vláda lže a nešetří

Nečasova vláda si vysloužila od končícího prezidenta i další vlnu kritiky.

Kromě zemětřesení na ministerstvu obrany kritizoval prezident i rychlé prosazení církevních restitucí nebo urychlené přijetí důchodové reformy.

V případě důchodové reformy prohlásil, že zdaleka tak nespěchá, jak vláda tvrdí. "Já to nesdílím," prohlásil Klaus a na konto tvrzení vlády a premiéra, že s některými věcmi, například důchodovou reformu, je třeba spěchat, Klaus dokonce prohlásil: "Myslím, že je to lež."

Kritiky se vláda rozpočtové odpovědnosti dočkala i v oblasti šetření a škrtů.

Podle Klause vláda sice mluví o šetření, ale dál zvyšuje státní dluh.

"Příští rok o dalších sto miliard. Žádné veleškrty neděláme," prohlásil Klaus.


 

Právě se děje

Další zprávy