Klaus se cítí oklamán, Nečas vynadal Peake

Domácí ČTK Domácí, ČTK
13. 12. 2012 23:52
Čistka nové ministryně obrany v resortu vyvolala bouřlivé reakce, negativní i pozitivní
Foto: Jan Langer

Praha - Zásadní personální kroky nové ministryně obrany Karolíny Peake hned po příchodu na resort vyvolaly bouřlivé reakce. Její rozhodnutí kritizuje opozice i prezident, zastávají se jí stíhaná exministryně obrany Vlasta Parkanová, předseda sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím (ODS), ale třeba i zbrojaři.

Peake odvolala z funkce svého prvního náměstka  a bývalého náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka. Ve funkci skončili i šéf sekce vyzbrojování Pavel Bulant a ředitel kabinetu ministra František Šulc.

Odvolání Picka překvapilo i prezidenta Václava Klause, protože podle premiéra Petra Nečase (ODS) měl zajistit kontinuitu fungování resortu po odchodu ministra Alexandra Vondry (ODS). "Buď jsem byl oklamán já panem premiérem, nebo byl oklamán pan premiér paní ministryní," řekl podle serveru Novinky.cz prezident.

"Jako ministryně obrany mám plné právo vybrat si své spolupracovníky," reagovala Peake. Změny ve vedení ministerstva prý činí průhledně a bez zákulisních dohod. "Věřím, že mé kroky v čele resortu obrany nakonec přesvědčí pana prezidenta, že jeho skepse není na místě," napsala v SMS zaslané ČTK. V ČT Peake večer potvrdila, že ji volal premiér Nečas a zvýšil na ni hlas.

Stínový ministr obrany opoziční ČSSD Jan Hamáček kritizoval, že ministryně odvolala náměstka, aniž určila jeho nástupce. Změny ve vedení resortu u něj "vzbudily zděšení", řekl na čtvrtečním brífinku sociálních demokratů.

Podobné kroky podle něj mohou vést k destabilizaci ministerstva. Picek připravoval celou řadu legislativních změn a vedl i tým, který vyjednával o dalším pronájmu gripenů, připomněl Hamáček.

"Paní ministryně  při svém nástupu prohlásila, že není přítelem kobercových náletů na ministerstva poté, co tam přijde nový ministr, načež na úřadě odpálila atomovku," komentoval personální změny.

Jeho stranický kolega Antonín Seďa sdělil, že v souvislosti se změnami ve vedení obrany chce Peake interpelovat ve sněmovně.

Peake má i zastánce. Třeba Parkanovou, Vidíma a zbrojaře

Za Peake se naopak postavila někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09). Picek byl v době jejího působení na úřadu náčelníkem generálního štábu. Bulant byl ředitelem kabinetu jejího náměstka Martina Bartáka.

"Chtěla bych podpořit dnešní rozhodnutí Karolíny Peake. Směřují k návratu k civilnímu řízení resortu obrany, které se za exministra Vondry nějak vytratilo," napsala ČTK v SMS Parkanová.

Bývalá ministryně je vyšetřována kvůli kontroverznímu nákupu dopravních letadel CASA pro armádu. Opozice nástup Peake do čela resortu kritizovala také s poukazem na předchozí působení Parkanové na ministerstvu obrany.

Karolíny Peake se zastal také předseda sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím (ODS). Ministryně má podle něj právo vybrat si spolupracovníky v čele resortu. Picek udělal pro armádu velké množství práce a zaslouží si nadále zastupovat Česko například v diplomacii, podotkl Vidím.

Odvolání Pavla Bulanta, jenž vedl Národní úřad pro vyzbrojování ve čtvrtek přivítala Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu. Vyzbrojovací úřad podle ní neprospíval ani armádě, ani českým zbrojním firmám. "Úřad pod vedením generála Bulanta v některých případech rezignoval na svou činnost," uvedl prezident asociace Jiří Hynek.

 

Právě se děje

Další zprávy