TOP 09 nechce rušit ministerstva, pouze redukovat úřady

Domácí ČTK Domácí, ČTK
6. 12. 2012 18:38
Šéf poslanců TOP 09: Nejsme připraveni na to, že se budou měnit cedule na úřadech
Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík.
Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Návrhy na slučování ministerstev jsou jen názorem ODS, pro TOP 09 je prioritou rušení agend úřadů, nikoliv jejich přejmenování.

Ve čtvrtek to řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

O tom, že by se měly některá ministerstva spojit, podle něj dosud TOP 09 nikdo neinformoval, stejně tak prý koaliční strana nedostala informaci o tom, že by se měla vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) stát ministryní obrany.

"Nejsme připraveni na to, že se budou měnit cedule na úřadech, to je jen názor ODS. My chceme, aby ty úřady byly malé, efektivní a byli v nich úředníci, kteří jasně nesou odpovědnost," řekl Gazdík.

Prioritou TOP 09 podle něj není rušit ministerstva, ale omezit jejich agendy.

"Pokud chce někdo sloučit ministerstvo dopravy a průmyslu, tak ano, ale muselo by to být malé efektivní ministerstvo s jasnými, transparentními pravidly pro rozhodování, a ne ten moloch, kterým je ministerstvo průmyslu a druhý moloch, kterým je ministerstvo dopravy," řekl Gazdík.

O Peake nás nikdo neinformoval

Jen v rovině mediálních spekulací je podle něj zatím i nominace Peake na ministerstvo obrany. "Koaliční partneři nás zatím neinformovali, je to jejich rozhodnutí a jejich odpovědnost," řekl Gazdík.

Lídři koalice se mají v pátek ráno sejít, aby řešili obsazení ministerstva dopravy a obrany, poté co ministři Pavel Dobeš (LIDEM) a Alexandr Vondra (ODS) uvolnili tyto posty.

Občanští a liberální demokraté by si rádi vyměnili ministerstva obrany a dopravy za podmínky, že bude schváleno sloučení dopravy s průmyslem.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura serveru iDnes.cz řekl, že ODS chce do upravené koaliční smlouvy prosadit zrušení až čtyř ministerstev od poloviny roku 2014.

Znamenalo by to sloučení ministerstva dopravy a ministerstva průmyslu, spojení školství a kultury, vytvoření jednoho úřadu, který by sloučil ministerstva zemědělství a životního prostředí.

Ministerstvo pro místní rozvoj by se úplně zrušilo, podle dřívějších informací by pak větší slovo ve spravování evropských fondů by mohl dostat úřad vlády.

Pokud by se slučování ministerstev připravovalo do poloviny roku 2014, uplatnilo by se prakticky až v době příští vlády. S počtem ministrů v nynější vládě nijak přímo nesouvisí.

 

Právě se děje

Další zprávy