Klaus na kongres ODS nepřijede, Topolánek ano

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
19. 10. 2011 12:42
Prezident v poslední době na stranické sjezdy nejezdí, obvykle posílá pouze pozdrav
Kongres ODS se bude muset obejít bez něj.
Kongres ODS se bude muset obejít bez něj. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Někdejší zakladatel a dlouholetý předseda ODS Václav Klaus na sobotní kongres občanských demokratů nepřijde.

"Prezident požádal předsedu strany Petra Nečase, aby na kongresu přednesl jeho zdravici," sdělil prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Akce se naopak zúčastní Nečasův předchůdce Mirek Topolánek. "Obdržel jsem na rozdíl od loňska osobní pozvání předsedy Nečase a míním se jako oficiální host zúčastnit," uvedl v tiskovém prohlášení.

Loňského volebního kongresu strany, kde občanští demokraté vybrali do svého čela Nečase, se Topolánek nezúčastnil. Stěžoval si na to, že mu pozvánka přišla jen mailem a neměl prostor k odpovídajícímu vystoupení. Delegáty ale tehdy oslovil v dopise, kde vyzval k personální obměně v ODS a podpořil Nečase jako svého nástupce.

Už od úterý je jasné, že Václav Klaus nepřijede ani na volební sněm TOP 09 a i tam pošle jen zdravici.

Kongres ODS tentokrát není volební. Straníci budou diskutovat o změně stanov - a v této souvislosti o tom, zda se má prodloužit současnému vedení ODS mandát o půl roku. Část středočeské ODS je proti, zůstala ale mezi ostatními regiony osamocena.

Tento spor také částečně stál v pozadí odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy, kterého vystřídal příznivec předsedy Nečase Petr Bendl.

Václav Klaus a ODS

Vztah otce-zakladatele k ODS není jednoznačný.

Předsedou strany byl od jejího založení až do roku 2002. V roce 1997 poznamenal ODS rozkol - kvůli podezřelému financování strany se tehdy odštěpila z ODS Unie svobody. Další dvoje volby pak ODS prohrála v souboji s ČSSD.

ODS začala mluvit o tom, že by Václav Klaus měl mířit na Hrad a v roce 2002 ho v čele strany vystřídal Mirek Topolánek.

Jejich vztahy byly napjaté, Václav Klaus ODS kritizoval, že opouští kurz konzervativní strany a v roce 2008 se dokonce vzdal titulu "čestný předseda" a oznámil, že z ODS odchází.

Vztahy se začaly zlepšovat zase až poté, co padl Mirek Topolánek a předsedou ODS se stal současný premiér Petr Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy