Proč padl Fuksa? Zvedl chybně ruku na Výkonné radě ODS

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
5. 10. 2011 6:00
Odvoláním ministra zemědělství byli zaskočeni i vrcholní politici ODS
Exministr zemědělství Ivan Fuksa.
Exministr zemědělství Ivan Fuksa. | Foto: Jan Langer

Praha - Nečekaná, i když připravená sólo akce premiéra a předsedy ODS Petra Nečase. Takové je podle dostupných reakcí odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy z vlády.

I místopředsedové a nejbližší spolupracovníci premiéra tvrdí, že o tomto plánu ani v úterý dopoledne nevěděli.

"Já jsem získal tuto informaci od pana premiéra a důvody odvolání, které mi pan premiér sdělil, se týkaly věcné práce pana ministra Fuksy, nikoliv stranických rozepří," uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který je zároveň místopředsedou ODS, o němž se ostatně také už delší dobu spekuluje jako o zralém na výměnu.

Dotaz, zda o Nečasově akci věděl dříve než až v den odvolání, už ale odmítl komentovat. "Když dovolíte, na toto nebudu odpovídat," řekl.

Hlasování o mandátu

Osud Ivana Fuksy se podle všeho začal naplňovat po posledním jednání výkonné rady ODS, kde se řešil stranický spor, zda má být nynějšímu vedení strany prodloužen o půl roku mandát (jde o to, že Nečas a spol. byli zvoleni po volbách mimořádně v červnu a ODS by se ráda vrátila k tradici podzimních kongresů).

Zdroje Aktuálně.cz uvedly, že na jednání výkonné rady se o mandátu hlasovalo a Fuksa s dalšími kolegy ze středočeské organizace ODS byli proti.

Fuksa to potvrzuje. "To byla asi pravděpodobně poslední kapka do toho našeho vztahu, kdy není dovoleno v tuto chvíli v ODS zastávat svůj vlastní názor, který je rozlišný s názorem premiéra," uvedl po svém odvolání.

Vztek Středočechů

Konec ministra Fuksy proto přiměl k dramatickému postoji právě středočeskou ODS, která je hlavním kritikem předsedy a prodloužení mandátu veřejně odmítá. 

"Ve středních Čechách si už Nečas neškrtne," uvedl jeden z jejích vlivných členů v reakci na úterní události. "Jestli si myslí, že rozklíží středočeskou organizaci, mýlí se. Naopak ji stmelí. Tady nejsme za doby Topolánka, kdy mu rebelovali osamocení Tlustý a Schwipell," dodává mimo záznam tento politik.

O Ivanu Fuksovi pak Středočeši mluví podobně jako ministr financí Miroslav Kalousek - jde prý o "jednoho z nejlepších, ne-li nejlepšího" polistopadového ministra zemědělství.

Tluchořova středočeská ODS po Fuksově odvolání.
Tluchořova středočeská ODS po Fuksově odvolání. | Foto: Jan Němec

Bendl chyběl

Nevole středních Čech vůči Nečasovi plane zejména od chvíle, kdy předseda nečekaně po jarní vládní krizi přispěl k pádu lídra Středočechů Petra Tluchoře z postu předsedy poslanců za ODS.

Ani jejich řady nejsou zcela jednotné, což už citovaný středočeských politik vystihuje zmínkou, že "jedinci stojí za Bendlem".

Právě jméno bývalého středočeského hejtmana a ministra dopravy v Topolánkově vládě se v zákulisí nejvíce opakuje jako to, které by mělo Fuksu v čele zemědělství nahradit.

"Nedovedu si představit, že by někdo svéprávný a gramotný ze středočeské ODS takovou nabídku přijal," říká na tyto informace  Petr Tluchoř a také jeho spojenci Bendlovu návratu do vlády nevěří.

Podle nich se proti němu postaví prezident Václav Klaus, a tak dostane šanci berounský senátor Jiří Oberfalzer. 

"Nebyl jsem nikým kontaktován. Pokud by to bylo relevantní, předpokládám, že by se tak už stalo," řekl však tento politik na dotaz Aktuálně.cz.

... a zatím sami

Přestože Fuksovo odvolání přeměnilo odpor středních Čech vůči Nečasovi v otevřenou revoltu, z rozhovorů se straníky v regionech je patrné, že tento spor se momentálně do ostatních organizací nerozšíří.

"Je to ryze věc premiéra a středních Čech. Tato varianta mi přijde velice nepravděpodobná," řekl Aktuálně.cz jeden z členů výkonné rady.

I regiony však Nečasova rychlá akce zaskočila a část oslovených politiků ODS připouští, že taková akce jen zvyšuje napětí uvnitř strany. 

Zaskočená koalice

Překvapení nad rychlým krokem premiéra neskrývají ani koaliční partneři, i když TOP 09 a VV halí své postoje do klasické formulace, že jde to ústavní právo premiéra, tím spíše, že se jedná o ministerské křeslo náležející ODS.

"Je smutné, že se o tom dovídám od novinářů," povzdechl si pouze předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

"Zítra si asi nikde nepřečtu, že jsme to byli my, kteří Fuksův odchod chtěli. Je to náš soustavný tlak," tvrdí vlivný člen Věcí veřejných.

Faktem je, že VV požadovaly odvolání ministra Fuksy už při dubnové krizi, ale i je úterní - v koalici neprojednaná - změna ve vládě zaskočila.

Věci veřejné kritizovaly zejména hospodaření v Lesích ČR, kde se vypisovaly nové tendry na zpracování dřeva. Mimochodem právě ve středu se mají otevírat obálky s nabídkami.

 

Právě se děje

Další zprávy