Kalouskův pokus? Pátá strana má ve sněmovně šanci

Petr Holub
10. 6. 2009 23:25
Ujišťuje o tom ředitel agentury Factum Invenio Jan Herzmann
Že zakládá novou stranu, řekl Miroslav Kalousek již před dvěma měsíci.
Že zakládá novou stranu, řekl Miroslav Kalousek již před dvěma měsíci. | Foto: Reuters

Praha - Miroslav Kalousek, někdejší ministr financí a jedna z výrazných tváří lidovecké politiky, ve čtvrtek odtajní své plány na vznik nové strany, v jejímž čele bude stát.

Ač do předčasných voleb nezbývá už ani půl roku, experti soudí, že nová partaj, která by se měla jmenova TOP 09, není bez šancí.

"Není vyloučeno, že v říjnových volbách do sněmovny uspěje nějaká dosud neparlamentní strana. Půjde o to, jestli shromáždí hlasy, které byly v evropských volbách odevzdány jiným stranám," řekl v rozhovoru pro Český rozhlas 6 ředitel agentury Factum Invenio Jan Herzmann.

Úspěch strany TOP 09 nevylučuje. "Ale může to být i uskupení paní Bobošíkové, pokud se jí podaří přilákat ještě další voliče, kteří volili někoho jiného," míní sociolog.

Podle Herzmanna to bude mít Kalouskova strana těžší než formace, která by vznikla na základě výsledku v evropských volbách.

Kdyby se spojily dvě nebo tří strany, které o minulém víkendu získaly okolo dvou procent, mohou spoléhat na osvědčené voliče. Každý si však nesmí myslet, že právě on bude tím kondenzačním jádrem, ke kterému se ostatní pouze přidají.

Výhoda známé tváře

TOP 09 má přesto tři přednosti. Vyplácí se totiž stavět na osvědčených politicích, jak plánuje Kalousek. "Voliči, kteří se rozhodují na poslední chvíli, dají hodně na známou tvář. Jen pětina se aspoň podívá do programu dvou politických stran," připomíná expert.

Proto bude mít podle Herzmanna těžší úlohu někdejší hlavní manažer ODS Petr Havlík. V těchto dnech zakládá stranu Občané.cz, kde chce nabídnout zbrusu nové tváře.

Kalousek také může integrovat některé menší strany tím, že nabídne jejich lídrům přední místa na krajských kandidátkách.

Nakonec bývalý ministr financí zvolil dobré načasování. "Z hlediska veřejného mínění je poslední vhodný termín k říjnovým volbám počátkem července," upozornil šéf Factum Invenio.

24 volných procent

Nadějné vyhlídky nových stran slibuje především podíl hlasů stranám, které do evropského parlamentu nepostoupily. Pod stůl propadlo přes 24 procent, tedy víc než získala druhá nejúspěšnější strana ČSSD. Z toho devět procent získali liberálové, sedm procent radikální pravice a tři procenta různé zelené strany.

"Značná část lidí už několikáté volby po sobě hledá, komu by dala hlas, a nechce je dávat v základní polaritě ODS-ČSSD. Minule na tom vydělali zelení a také teď může přijít úplně nový subjekt, který řekne: pojďte se mnou změnit politiku v České republice. Není vyloučeno, že lidé půjdou," předpověděl Herzmann.

 

Právě se děje

Další zprávy