Kalousek registroval logo nové strany. Je modrožluté

Lenka Smyčková
26. 5. 2009 14:25
Je to jen jedna ze sedmi variant, tvrdí bývalý ministr, který odchází od lidovců
Toto logo figuruje v databázi českých ochranných známek. Kalousek tvrdí, že podobných registroval ještě šest.
Toto logo figuruje v databázi českých ochranných známek. Kalousek tvrdí, že podobných registroval ještě šest. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Modrožlutý nápis Top 09 a nad ním dvě stříšky či himálajské vrcholky. Tak by mohlo vypadat logo nové strany, kterou hodlá založit bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Podle internetové databáze Úřadu průmyslového vlastnictví Kalousek logo přihlásil již na konci dubna. Dosud ho ale nechtěl zveřejňovat.

"Je to jedna z variant," připustil Kalousek poté, co redakce Aktuálně.cz objevila logo v databázi.

Existuje dalších šest?

Kalousek tvrdí, že si nechal zaregistrovat celkem sedm návrhů, z nichž přípravný výbor strany teprve vybere konečnou variantu. "Loga navrhovali mí kamarádi grafici. Každé předložili s určitým vysvětlením," dodal Kalousek.

Ministři Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg na jednání vlády.
Ministři Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg na jednání vlády. | Foto: Ondřej Besperát

V databázi Úřadu průmyslového vlastnictví zatím na Kalouskovo jméno i na jméno strany TOP O9 figuruje jen jedno logo. "Já jsem jich skutečně přihlašoval sedm, všechny na své jméno, protože jsem skutečně mimořádně pečlivý. Netuším, proč nelze najít," řekl Aktuálně.cz Kalousek.

Registrace všech sedmi variant má podle něj zabránit jejich případnému zneužití v době volebních kampaní. 

Podle vedoucího oddělení ochranných známek Jiřího Dvořáka databáze obsahuje všechny řádně přihlášené známky, včetně těch nejnovějších. Pokud nějaká známka v registru chybí, její přihlašovatel zřejmě nezaplatil ve lhůtě jednoho měsíce poplatek pro registraci.

Až po volbách, abych nemátl

Informaci, že Kalouskova nová strana se bude jmenovat TOP O9, přineslo minulý týden Rádio Česko. Jeden z nejvýraznějších křesťansko-demokratických politiků ale ještě stále neřekl, že novou partaj skutečně založí. Zatím pouze oznámil, že se již v politice nehodlá angažovat pod hlavičkou KDU-ČSL.

"Zda ano či ne, se rozhodneme příští týden," zopakoval dnes Kalousek. O víkendu se totiž ve Vsetíně koná lidovecký sjezd. "Pokud naše konečné rozhodnutí bude ano, představíme název strany, logo a vše ostatní až v týdnu po evropských volbách. Jinak by to podle mě bylo matení voličů," dodal Kalousek.

Důvodem jsou především spory se současným vedením lidové strany a předsedou Jiřím Čunkem. Kalousek tvrdí, že v KDU-ČSL nyní roste socialistické rovnostářství.

 

Právě se děje

Další zprávy