KDU-ČSL se drobí, vlivní lidovci odcházejí za Kalouskem

Kateřina Eliášová
9. 6. 2009 17:10
Vznik TOP 09 oznámí exministr financí Kalousek ve čtvrtek
Foto: Ludvík Hradilek

* Klub poslanců už opustilo pět ze třinácti členů: Pavel Severa, Jan Husák, Ladislav Šustr, Miroslav Kalousek a Vlasta Parkanová * V úterý avizovala odchod z KDU-ČSL také Ludmila Müllerová * Stranu opouštějí ale i další vlivní lidovci - náměstci ministrů

Praha - KDU-ČSL přichází v těchto dnech o řadu svých vlivných členů. Stranu opouštějí její poslanci, náměstci na ministerstvech a regionální členové. Odchod zvažují i někteří senátoři.

Děje se tak devět dní po vsetínském sjezdu, na kterém byl předsedou strany zvolen Cyril Svoboda. Ten nadto v úterý získal další funkci, povede poslanecký klub strany.

Mnoho prchajících členů otevřeně přiznává, že nechce být ve straně, která podle nich pod vedením Svobody otáčí kormidlo příliš doleva. Důvod je však ještě jeden: už tento čtvrtek oznámí exministr financí Miroslav Kalousek oficiálně to, o čem se už týdny jen mluví: vznik nové strany TOP 09.

Poslanecký klub oslabil

Miroslav Kalousek, ministr financí
Miroslav Kalousek, ministr financí | Foto: Reuters

Poslanecký klub KDU-ČSL výrazně oslabil. Od neděle odešlo už pět ze třinácti členů - včetně předsedy. Poté, co stranu koncem minulého týdne opustili Jan Husák a Ladislav Šustr, dnes ohlásila odchod někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová.

"Strana se na svém sjezdu rozhodla k výraznému posunu vlevo, přičemž reprezentanti ostatních názorových proudů jsou vyloučeni z jakéhokoliv podílu na vedení strany," vysvětlila své rozhodnutí. O pár desítek minut později se k Parkanové připojili i Pavel Severa a exministr financí Miroslav Kalousek. Rovněž oni nesouhlasí s levicovým směřováním nového stranického vedení. Kalousek v minulosti hovořil dokonce o socialistickém rovnostářství.

"Dnešním dnem jsem vystoupil z KDU-ČSL a odevzdal jsem stranickou legitimaci. S klubem ať si poradí, jak chtějí, mohou mne vyloučit," prohlásil Kalousek.

Dnes také zasedá senátorský klub KDU-ČSL. I tady se čeká odchod nejméně dvou senátorů: exministra kultury Václava Jehličky a Adolfa Jílka. Ti Aktuálně.cz řekli, že zatím o své budoucnosti uvažují, svůj odchod z KDU-ČSL definitivně nepotvrdili. Rozhodnutá je oproti tomu senátorka Ludmila Müllerová. Ta už svůj odchod z KDU-ČSL oficiálně oznámila s tím, že její představa o směřování lidovců je jiná, než se ukazuje.

Úprk lidoveckých náměstků

Stranu opouštějí ale i další vlivní lidovci - náměstci ministrů. Ke Kalouskovi míří například náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek, z financí Jiří Kubínek, ze zemědělství Karel Tureček, ze spravedlnosti Marek Ženíšek a ze školství Jan Vitula. Všichni odcházejí do TOP 09.  

"Tato cesta byla nevyhnutelná, strana míří doleva, a to není dobré. Není dobré zadlužovat stát," vysvětlil své důvody Vitula. "Strana totálně rezignovala na svou prioritu - venkov a zemědělství. Naopak u Kalouska to bude jedním z pilířů programu, proto do TOP 09 odcházím," řekl Aktuálně.cz Tureček. "Nechci se řítit doleva, proto odcházím. Kalousek to má v hlavě srovnané, proto jdu k němu," řekl zase Kubínek.

"Odcházejí jen jednotliví lidé, prosím je, aby odešli v klidu a bez emocí," vyjádřil se k odcházejícím lidovcům Svoboda. "Strana je stabilizovaná, nebojím se odlivu voličů, ukázaly to už letošní evropské volby," řekl. "Stojíme o všechny členy, nikoho nevylučujeme," doplnil Svobodova slova místopředseda strany a poslanec Jiří Carbol.

Dokument: Dopis vedení KDU-ČSL členské základně

Odchází i šéf kampaně KDU-ČSL

Necelých pět měsíců před předčasnými sněmovními volbami opouští lidovce i volební manažer Jaroslav Poláček, který se na kampani lidovců podílí už od roku 2002.

"Mohu potvrdit, že odcházím do nové strany Miroslava Kalouska," řekl Poláček. A potvrdil informace Aktuálně.cz, že se bude podílet na kampani i v TOP 09. "Teď povedu řadu jednání, ale mohu říct, že hledáme podobu kampaně. Chceme ji mít na profesionální úrovni. Představit bychom ji mohli na přelomu června a července," prozradil Poláček.

 

Právě se děje

Další zprávy