Kalousek padl. Lidovci do vlády nejdou

Redakce DOM
25. 8. 2006 19:49
Brno - Miroslav Kalousek skončil v čele KDU-ČSL. A lidová strana okamžitě odstupuje od vyjednávání o menšinové vládě s ČSSD, již by podporovali komunisté.

Oznámil to Miroslav Kalousek po odpoledním jednání celostátního výboru KDU-ČSL.

Výbor se spěšně sešel poté, co Kalousek ve čtvrtek veřejně oznámil, že je ochoten jít do vlády, jejíž osud by visel na blahovůli komunistů. Po celý pátek pak musel čelit odporu stranických buněk: Lidovci na své protikomunistické rétorice staví už léta své kampaně.

"V tuto chvíli ujišťuji veřejnost, že KDU-ČSL po celé volební období nebude sedět ve vládě, která by jakkoli záležela na hlasech komunistů," řekl Kalousek. "Lidová strana v tuto chvíli okamžitě ukončuje jednání s ČSSD o menšinové vládě."

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Předseda ČSSD Jiří Paroubek večer prohlásil, že Kalouskovo rozhodnutí jednat o menšinové vládě společně s ČSSD bylo odvážné a on ho oceňuje.

Současně však dodal, že sociální demokraté nepodpoří vládu ODS, kterou chce do konce příštího týdne navrhnout prezidentovi Václavu Klausovi předseda ODS Mirek Topolánek. "Od nás nemůže Topolánek očekávat ani jeden hlas," oznámil Paroubek na tiskové konferenci po jednání předsednictva ČSSD.

"Rozhodl jsem se proto, že se zhroutil celý projekt, ve který jsem věřil, že je nejlepší pro politickou scénu," zdůvodnil svou rezignaci Kalousek. "V okamžiku, kdy byla těsně před podpisem opoziční smlouva - za tři minuty dvanáct - jsem strčil nohu do dveří, abych zabránil této věci. Ne proto, aby KDU-ČSL byla ve vládě, ale aby přežila."

Kalousek prohrál boj se Svobodou

Kalousek dodal, že zvažoval vést stranu ještě do podzimních senátních a komunálních voleb, ale nakonec odstupuje s okamžitou platností.

Kalousek vedl stranu necelé tři roky - v čele lidovců vystřídal v listopadu 2003 dosluhujícího ministra zahraničí Cyrila Svobodu.

Vzájemné spory oba muži nikdy netajili. A i nyní mezi členy celostátního výboru získala navrch ta část lidovců, kterou reprezentuje právě místopředseda KDU-ČSL Svoboda.

Nespokojenci odsuzovali Kalouskovu domluvu o menšinové vládě s tichou podporou komunistů jako porušení slibů voličům. Vadilo jim i to, že Kalousek jednal s ČSSD celý týden potají a bez mandátu stranických orgánů.

"Dříve by byla možná tichá podpora menšinové vlády samotné ČSSD, teď o tom pochybuji," řekl jeden z nespokojenců.

Lidovci však zatím neřešeli, jak se k vyjednávání o budoucí vládě postaví v příštích dnech. "O tom, jak postupovat dál, se nejednalo. Rozhodne o tom v pondělí celostátní konference," vysvětlil předseda lidoveckých senátorů Adolf Jílek.

Celostátní konference je hlavní stranický orgán mezi sjezdy.

Než Kalousek padl

Že se pozice Miroslava Kalouska otřásá v základech, bylo zjevné v průběhu celého dne.

Stranické organizace se jedna po druhé od předsedova návrhu - uzavřít koalici s ČSSD podporovanou komunisty - distancovaly.

Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

PŘEČTĚTE SI VÍCE:

Nejprve se ostře proti postavila městská organizace v Brně a krajská organizace ve Zlíně, jejímž předsedou je lidovecký senátor Jiří Stodůlka. Proti se postavila i městská organizace v Havířově. K veřejným kritikům Kalouska se přidali také někteří poslanci. Například Jiří Carbol, který na lidovecké kandidátce uspěl na Ostravsku, či místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Tomáš Kvapil. Ten doslova řekl, že by při hlasování vládu vzniklou díky toleranci komunistů nepodpořil.

Další kritika přišla z Prahy. Podle předsedy tamní organizace lidovců Mariána Hoška chtějí někteří členové stranu dokonce opustit. "Připojím se k návrhu, aby vedení strany odstoupilo," řekl Hošek České televizi.

Kalouskovi přitom vyjednávání o vládě posvětilo předsednictvo strany a podle dobře informovaných zdrojů už šéf strany v neděli zvažoval, jaké posty ve vládě s ČSSD budou chtít lidovci pro sebe.

 

Právě se děje

Další zprávy