ODS a ČSSD podepíší smlouvu o vládě

Petr Holub, Martina Macková
24. 8. 2006 0:12
Praha - Nečekaný zvrat: dohoda o Topolánkově vládě může být uzavřena během pár dní. ODS a ČSSD se shodly i na změně volebního systému. Uvnitř: FOTOGALERIE, SEZNAM MINISTRŮ.
Paroubek a Topolánek
Paroubek a Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek

"Možná že ledy se prolomily," komentoval další zvrat v jednání o nové vládě šéf ČSSD Jiří Paroubek v rozhovoru pro Český rozhlas 6.

Včerejší debata předsedů podle něj především stanovila mantinely, o čem by měly strany jednat do konce příštího týdne. Výsledkem by měla být smlouva o spolupráci, podle níž bude sociální demokracie menšinovou vládu tolerovat.

Foto: Simona Holecová

"Do pondělí budou možná jednání o programu ukončena," popsal Paroubek první krok jednání.

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradílek

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

"Mohu konstatovat, že ta dohoda je možná. Je tam ještě celá řada věcí, které musíme domluvit. Necháváme si na to několik příštích dnů," řekl novinářům rovněž designovaný premiér Mirek Topolánek.

Rovná daň nebude, referendum o základně ano

Vznikne kompromisní vládní program, který nebude obsahovat rovnou daň. V případě daně z příjmů fyzických osob nebudou mít všichni stejnou sazbu, jak doporučovala ODS, může se však snížit progrese. Dnes se sazby pohybují od 12 procent pro osoby s nejnižšími příjmy po 32 procent pro nejlépe placené.

Strany se dohodnou i na případném referendu o americké raketové základně, jejich šéfové ovšem předpokládají, že Česká republika nejspíš nebude Američany oslovena.

Občanští demokraté nechají s dílčími úpravami platit zákon o neziskových nemocnicích i zákoník práce.

ČSSD přistoupí na Langera a Vondru

Další část dohody bude o personálních otázkách. Šest nestranických ministrů by mělo být "všeobecně uznávanými osobnostmi", nemělo by tedy jít o kandidáty neznámé sociálním demokratům nebo laické veřejnosti.

ČSSD bude tolerovat mezi stranickými ministry i dva nejvíce kontroverzní kandidáty na resort vnitra Ivana Langera a na zahraničí Alexandra Vondru. Oba však musí předložit plán svého vládnutí sociálním demokratům a poskytnout záruky, že je dodrží.

"Chci něco vědět o tom, jak nový ministr vnitra přistoupí k řešení Kubiceho aféry," zdůraznil Jiří Paroubek v rozhovoru pro Český rozhlas 6.

Komplikací ještě může být dohoda o délce mandátu Topolánkovy vlády. Podle Paroubka bude délka mandátu záležet na tom, jak kvalitní bude dohoda o programu.

V případě této dohody se sociální demokraté spokojí s parlamentními funkcemi. Vedle místa předsedy sněmovny budou žádat i vedení šesti významných výborů včetně branněbezpečnostního a rozpočtového.

S plánem na další jednání souhlasí i největší Topolánkovi kritici v rámci ODS. Nechtějí se však vyjadřovat oficiálně, dokud nebude dohoda uzavřena. Za podmínku si však kladou, aby přinejmenším jedna z malých stran - lidovci nebo zelení - domluvu ODS a ČSSD tolerovala.

"Dohodu jsme zatím neviděli, ale nejsme strana, kterou si pan Topolánek může vzít jako garanci za takovou dohodu. Určitě nebudeme dávat nějaký souhlas se smlouvou ODS a ČSSD," řekla Aktuálně.cz místopředsedkyně Dana Kuchtová.

Lidovci a zelení - neřekneme "ano"

Přiblížila se rovněž dohoda o případné změně volebního systému.

Strany podle Jiřího Paroubka chtějí zachovat současný poměrný systém, změnit počet poslanců na lichý, ale také zvýšit počet volebních krajů ze současných čtrnácti na 18 až 20.

A to bude zřejmě problém. Šéfové obou malých stran se pro Aktuálně.cz jasně vyjádřili, že dohodu se zvýšením počtu krajů určitě tolerovat nebudou.

"Tento návrh je posílením většinových prvků a to znamená přímý útok na malé strany a politickou pluralitu. Použijeme všech politických i právních prostředků, abychom tomu zabránili," řekl šéf lidovců Aktuálně.cz Miroslav Kalousek.

Pro zelené, jejichž vedení se má zítra sejít s ODS, je to také nepřijatelné. "S tím nebudeme souhlasit. Je to přesně opačně. Proto tyto volby přece dopadly patem, nevím, proč to prosazují velké strany, které na systém také doplatily," diví se Kuchtová.

Je otázka, zda nad návrhem na zvýšení počtu volebních krajů panuje zcela definitivní shoda. Šéf ODS Topolánek totiž po jednání s ČSSD řekl naopak, že občanští demokraté odmítají takové změny, které by zlikvidovaly menší politické strany.

 

Právě se děje

Další zprávy