Ing. Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)

25. 8. 2008 19:00
Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

  • 45 let
  • Vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze.
  • Po ukončení školy pracoval jako vedoucí investičního oddělení výrobního podniku.
  • Od roku 1990 se pohybuje ve státní správě.
  • Pět let zastával funkci náměstka ministra obrany (1993 - 1998), poté byl poprvé zvolen do poslanecké sněmovny.
  • Od roku 2003 do letoška byl předsedou KDU-ČSL.

KDO JE MIROSLAV KALOUSEK

Mnozí o něm říkají, že je ryzí pragmatik.

Pragmatičnost však zjevně stála Miroslava Kalouska křeslo předsedy. Snahu domluvit se na menšinové vládě s ČSSD, která by závisela na toleranci komunistů, neustál.

Při své rezignaci oznámil, že v této spolupráci viděl šanci, jak zachránit lidovou stranu. Ta totiž ve volbách získala jen 7,22 procenta hlasů - a Kalousek vůbec poprvé čelil ostré kritice a volání po rezignaci.

Nutno říct, že se do té doby Kalousek od spolustraníků s výraznější kritikou nesetkal. A to stranu vedl téměř tři roky.

Kritici? Téměř nebyli

Během dvou změn koaliční vlády si dokázali lidovci uhájit své pozice a jako jediná strana z tříčlenné vládní koalice neměnili ministry ani resorty. Kalousek se i přes určitý handicap, kterým byla skutečnost, že jako jediný šéf koaliční strany nebyl ministrem, stal jedním z hlavních hráčů v české politice minulých let.

Podle některých politologů naopak své neúčasti ve vládě umně využíval a snažil se od některých kroků kabinetu distancovat.

Patrně nejvýrazněji Kalousek vystupoval počátkem loňského roku v době vládní krize způsobené nejasnostmi kolem majetkových poměrů rodiny tehdejšího premiéra Stanislava Grosse (ČSSD). Lidovci trvali na výměně předsedy vlády a tři lidovečtí ministři dokonce podali demisi. Krize skončila Grossovou demisí a sestavením vlády v čele s Jiřím Paroubkem (ČSSD).

Nečekaná porážka Svobody

Do čela lidovců byl Kalousek poprvé zvolen v listopadu 2003, kdy nečekaně porazil dosavadního předsedu a ministra zahraničí Cyrila Svobodu.

Kalousek na sjezdu přesvědčil delegáty slibem, že bude více prosazovat programové priority KDU-ČSL, jakými jsou mimo jiné podpora rodin či rozvoj venkova. Na zatím posledním sjezdu KDU-ČSL, který se konal loni v listopadu, Kalousek neměl protikandidáta a předsednickou funkci bez problémů obhájil, tentokrát na čtyřleté volební období.

Podivné kauzy

Kalousek sice nebyl členem kabinetu, značný politický vliv mu mimo jiné zajišťovala funkce předsedy rozpočtového výboru sněmovny, kterou zastával od voleb v roce 2002. Funkce se loni v březnu vzdal v souvislosti s kauzou kolem bytu své manželky.

Kalouska provází i špatná pověst z dob jeho pětiletého působení ve funkci náměstka ministra obrany - v minulosti jej političtí oponenti nejednou nařkli z podezřelých finančních machinací a korupce, žádné podezření se však nepotvrdilo.

Miroslav Kalousek se narodil 17. prosince 1960 v Táboře. V roce 1984 absolvoval Vysokou školu chemicko-technologickou a v témže roce se stal členem Československé strany lidové. Až do roku 1990 pracoval v podniku Mitas Praha.

Státním úředníkem se stal v únoru 1990, kdy nastoupil do odborného útvaru místopředsedy české vlády. Funkci ekonomického náměstka ministra obrany vykonával od ledna 1993 do ledna 1998. Poslancem se stal v červnu 1998, od května 1999 do dubna 2001 byl místopředsedou KDU-ČSL.

 

Právě se děje

Další zprávy