Topolánek: Nabídnu Klausovi svou vládu

redakce DOM, čtk
25. 8. 2006 15:10
Praha - Mirek Topolánek koncem příštího týdne dopraví na Hrad návrh na menšinovou vládu ODS. Chce předčasné volby a zabránit nástupu KSČM k moci.
Zaskočený je nejen předseda ODS Mirek Topolánek, ale i jeho okolí. Vyhrát volby k sestavení vlády nestačí, ukázaly poslední dny.
Zaskočený je nejen předseda ODS Mirek Topolánek, ale i jeho okolí. Vyhrát volby k sestavení vlády nestačí, ukázaly poslední dny. | Foto: čtk

Šéf ODS na mimořádně svolané tiskové konferenci oznámil, jak bude postupovat poté, co se ČSSD a KDU-ČSL rozhodly jednat o společné koaliční vládě.

Topolánek navrhne Klausovi, aby jmenoval jeho vládu, jež bude mít za cíl dovést zemi k předčasným volbám.

Šéf ODS působil unaveným dojmem, jednou se přeřekl a pojmenoval Miroslava Kalouska premiérem. Topolánek zveřejnil dokumenty, kterými chce dokázat, že ODS nepřipravovala při jednáních s ČSSD o nové vládě změnu volebního systému poškozující malé strany. Nechystala ani seznam rozdělení moci ve státě, státem ovládaných podnicích a organizacích mezi občanské a sociální demokraty.

Totéž napsal Topolánek v otevřeném dopise šéfovi lidovců Miroslavu Kalouskovi.

Kalousek dopis dostal ještě přes odpoledním zasedáním celostátního výboru KDU-ČSL, který jedná o tom, jestli mají lidovci pokračovat v jednáních o menšinové vládě s ČSSD. Výbor se sešel v 16:00.

Společný kabinet nabídl lidovcům předseda ČSSD Jiří Paroubek, když ukončil debaty s ODS. Kalousek připustil, že vláda by mohla vzniknout i díky toleranci KSČM, což mezi lidovci vyvolalo nevoli.

  • LIDOVCI SE BOUŘÍ PROTI KALOUSKOVI
    Stranické organizace KDU-ČSL se - jedna po druhé - začínají distancovat od postupu stranického vedení. To chce uzavřít koalici s ČSSD a opřít se o komunisty.

"Plně respektuji suverénní rozhodování KDU-ČSL o postupu, jaký zvolí při plnění svého volebního programu a předvolebních slibů. Jde mi pouze o to, aby toto rozhodnutí orgánů KDU-ČSL bylo učiněno na základě pravdivých a úplných informací, nikoli záměrných dezinformací a lží, které se týkají údajných záměrů ODS," napsal Topolánek.

Kromě Kalouska se v dopise obrací na členy celostátního výboru.

Z Topolánkova dopisu vyplývá, že změnu volebního systému, který by znevýhodnil malé strany, silně prosazovala ČSSD. ODS na posledním jednání s Paroubkem a vedením ČSSD v Hrzánském paláci jasně deklarovala, že na to nepřistoupí, napsal šéf ODS.

"Údajný" seznam rozdělení moci ve státě Topolánek označil za cílenou dezinformaci. "Prohlašuji, že ODS tento seznam nepřipravila, ani se na něm nepodílela. Naopak, odmítnutí této mocenské mapy vytvořené ČSSD bylo dalším důvodem, který vedl Jiřího Paroubka k ukončení jednání s ODS," sdělil Topolánek v dopisu. Věří, že celostátní výbor lidovců tyto okolnosti pečlivě zváží.

 

Právě se děje

Další zprávy