ČSSD se domluvila s lidovci na vládě

Redakce DOM
24. 8. 2006 22:00
Brno - Jiří Paroubek a Miroslav Kalousek se domluvili, že spolu mohou vytvořit menšinovou vládu. Šéf lidovců, kteří doposud platili za nekompromisní odpůrce komunistů, se hodlá opřít o podporu KSČM. Uvnitř: ANKETA

Tři měsíce po volbách, které nevyhrál, může šéf ČSSD Jiří Paroubek pomýšlet na to, že zůstane pánem ve Strakově akademii, sídle vlády.

ČSSD totiž dnes nečekaně utnula jednání s občanskými demokraty o podpoře jejich menšinového kabinetu. "Lidsky si s panem Topolánkem rozumím, vylepšil jsem si o něm mínění," řekl Jiří Paroubek. "Ale není možné domluvit se s ním na programových bodech vlády. A ani na obsazení jeho kabinetu," dodal.

ČSSD tak zrušila dohodu, kterou Paroubek s Topolánkem uzavřeli ve středu - a díky které mohl šéf ODS oznámit světu, že se nová vláda zrodí v horizontu několika dní.

Vzápětí Paroubek oznámil, že - bez pověření prezidenta - začal jednat o své vlastní, menšinové vládě.

"Sociální demokracie se shodla, že Mirek Topolánek měl velmi dlouhou dobu na sestavení vlády a získání důvěry. Tento čas však efektivně nevyužil," vysvětlil Paroubek. "Vzhledem k nekonstruktivnímu přístupu ODS jsme se rozhodli zahájit jednání o vládní spolupráci s předsedou KDU-ČSL Kalouskem," dodal dosluhující premiér.

Lidovci do vlády

Šéf lidovců Miroslav Kalousek pozvánku Paroubka jednat o případné vládě přijal. Po schůzce oba potvrdili, že se shodli na společných tématech.

"Byla by to menšinová koalice, hledala by podporu napříč sněmovnou. Předpokládá toleranci umožnění vlády ze strany KSČM," potvrdil Kalousek.

  • PŘEČTĚTE SI ANALÝZU:
    Antikomunismus - u lidovců minulost?

    "Čím silnější budeme po volbách, tím menší bude nebezpečí, že se do správy věcí veřejných promítne komunistická ideologie," říkal před volbami Miroslav Kalousek...

Na dotaz, zda to neodporuje jeho dřívějším prohlášením, odvětil: "Ano, je to významný politický ústupek. Ano, nejsem tomu rád. Ale je to cena za to, že bude zachována politická pluralita," řekl Kalousek.

Pro lidovce je zásadní návrat k poměrnému volebnímu systému.

Tichou podporu komunistů proto Kalousek podle svých slov za tuto cenu strpí. "Debata o volebním systému je zásadní," prohlásil.

"Naše strany mají velkou historickou zkušenost, nám jde v první řadě o stát," řekl Paroubek. Mezi tématy, která by mohly mít obě strany společná, jmenoval například: modernizaci sociálně-tržního hospodářství, zajištění růstu životní úrovně, podporu bytové výstavby, rodin nebo čerpání peněz z evropských fondů.

"Byla to první schůzka, máme své priority. Snížení daní, transformace zdravotnictví, podpora malých a středních podnikatelů, penzijní reforma a spravedlivé uspořádání vztahů mezi státem a církvemi - to jsou také naše témata, která jsem navrhl pro jednání," doplnil Kalousek.

ČSSD má s lidovci 87 mandátů, se zelenými 93 mandátů (trojkoalice měla rovných sto).

ODS: zabraňte návratu komunistů

ODS už podle očekávání prohlásila, že vládu ČSSD a lidovců nepodpoří.

Grémium ODS uvedlo, že strana je připravena sestavit kabinet, který by měl omezený program a směřoval k předčasným volbám. Občanští demokraté také vyzvali všechny "skutečné demokraty ve všech politických stranách", aby společně s ODS zabránili opětovnému nástupu komunistů k moci.

Občanští demokraté rovněž odmítli tvrzení ČSSD, že se obě strany neshodly na programu. Uvedli naopak, že se dohodli na všem, ovšem ČSSD požadovala posty ve státní správě, ve státních firmách i v policii, což ODS nemohla akceptovat.

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová ke zvratu situace pro ČTK uvedla: "Je to logické vyústění kroků, které pan Paroubek dosud činil. Já jsem měla pocit, že ty schůzky s námi jsou organizovány tak, aby došlo záměrně k nedohodě."

Zelení: ne vládu s hlasy KSČM

ČSSD půjde s nabídkou "trojkoalice naruby" také za Stranou zelených. Část jejích členů totiž už dříve naznačila, že by spíš než menšinovou vládu ODS preferovala dočasnou vládu s ČSSD. Zelení od odchodu do opozice preferují předčasné volby, ke kterým by zemi měla dovést poloúřednická vláda.

Předseda Martin Bursík včera s Mirkem Topolánkem formálně ukončili trojkoaliční spolupráci.

"Pan Paroubek ještě není pověřen sestavovat vládu, tedy není tématem jednat o podpoře vlády ČSSD. Neřeknu ale dopředu, že odmítám jednání s ČSSD," řekl Bursík.

"O tom by podle mě muselo rozhodnout grémium strany včetně poslanců," řekla Aktuálně.cz místopředsedkyně strany Dana Kuchtová, která zvrat v povolebních vyjednáváních velkých stran považuje za nestandardní.

Zelení však již naznačili, že pro ně zřejmě nebude možné porušit svá zásadní prohlášení. "Naše strana vládu podporovanou komunisty nepodpoří," uvedl Bursík. "Pro nás je nepřijatelné, aby vláda pokaždé čekala, zda komunisté ukážou palcem nahoru nebo dolů," řekl.

Bursík míní, že se lidovci dnes "polekali" diskuse o změně volebního zákona. "Myslím, že to bylo součástí strategie ČSSD, aby vyděsila malé strany. My jsme takové obavy neměli," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy