Kalousek: Agenda 2014 ODS je chaotická lidová tvořivost

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
31. 3. 2013 13:07
Rozhovor s 1. místopředsedou TOP 09 o atmosféře v koalici a o tom, že nejsou stranou "na odpis"
Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek | Foto: Jan Langer

Rozhovor - Atmosféra v koalici se přiostřuje, vláda vstupuje do posledního roku svého mandátu a z koaličních spojenců se stávají soupeři pro příští volby.

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) je TOP 09 "prázdnou schránkou", 1. místopředseda Topky Miroslav Kalousek zase mluví o "předsedovi na odstřel".

"Překvapilo mě, že všechna média to pochopila tak, že mluvím o panu předsedu Nečasovi. Já mluvil výlučně o sobě," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Kalousek.

Agendu 2014, kterou chce ODS lákat ztracené voliče, Miroslav Kalousek zatím "nestudoval příliš podrobně". Vápětí ale dodává, že TOP 09 něco podobného nechystá, protože  "nejsme v křeči strany, která je na odpis, a zdůrazňuji, že tím nemyslím žádnou konkrétní stranu".

A v tomto duchu, zhusta ironickém, se nese celý rozhovor.

Aktuálně.cz: Tento týden jste mluvil o předsedovi na odpis. Znamená to konec koalice?

Kalousek: V žádném případě. Já mluvil výlučně o sobě. Řekl jsem, že já nejsem v křeči předsedy strany, který je na odpis. To byla ta formulace. Samotného mě překvapilo, že skoro všechna média to pochopila tak, že mluvím o panu předsedu Nečasovi. Já jsem zatím neslyšel, že by byl na odpis. Vy ano?

A.cz: No: ani jste nechtěl, aby to všichni tak pochopili?

Ale... Co jsem chtěl nebo nechtěl, není důležité. Fakt je, že mě překvapilo, že nikdo nepochyboval o tom, že jsem mluvil o panu předsedovi Nečasovi. Já jsem mluvil o sobě. To jednoznačné pochopení mě překvapilo.

A.cz: Ani vás tento výklad nepotěšil?

No to už vůbec ne.

Za práci vlády se nemusíme stydět

A.cz: Je koalice funkční ve chvíli, kdy LIDEM jsou víceméně stranou a TOP a ODS se vzájemně okopávají?

Dovolím si říct - ale už vidím ty ohlasy v diskusi pod tímto článkem, že žádná vláda za posledních dvacet let neudělala tolik užitečných a odvážných kroků jako tato. Nemusíme se stydět za svoji práci. Vůči finančním trhům jsme nejdůvěryhodnější země v regionu. Do voleb to chceme dodělat.

A.cz: Vláda ale nevadí podle jednoho z průzkumů jen asi tak 11 procentům občanů. Nevadí vám, jak vládu veřejnost vnímá?

Tak nemohu říct, že mě to těší. Ale věřím, že až se země, které problém makroekonomické rovnováhy nebraly tak vážně, dostanou do větších potíží než my, tak že ti, kteří dnes nadávají, pochopí, že jsme dělali to jediné možné.

Předseda na odpis? Nemluvil jsem o Nečasovi
Předseda na odpis? Nemluvil jsem o Nečasovi | Foto: Ludvík Hradilek

ODS a odpisy? Ty přece připravuju já!

A.cz: Vstupujete do posledního roku před volbami, nová koaliční smlouva velmi pravděpodobně nebude a ODS vyrazila solitérně se svou vlastní Agendou 2014. Předpokládáte vůbec ještě nějaké koaliční jednání?

Klíčové je programové prohlášení vlády, které platí, vláda ho plní a je potřeba ho dodělat. Agendu roku 2014 jsem zatím nestudoval příliš podrobně. Ale všiml jsem si, že tam jsou zrychlené odpisy u firem, na čemž ministerstvo financí pracuje již několik týdnů a chci to předložit.

Pokud to ODS dál prezentuje jako intelektuální výron výkonné rady, tak se tomu můžu zasmát, protože to už jsem zaváděl v roce 2008 jako protikrizové opatření. Teď na tom pracujeme znovu, ale prosím. To, že to prezentují jako svůj nápad, určitě není na škodu věci, byť to není pravda.

Ten zbytek mi trošku přijde jako chaotická lidová tvořivost, jsou tam věci jistě dobře myšlené, ale prezentovali je lidé, kteří si neuvědomují, že v praxi by to vůbec nešlo realizovat.

A.cz: Co máte na mysli?

Například ty odpisy u domácností. To v praxi nejde realizovat ani spravovat. Navíc z toho čiší zoufalá snaha, aby domácnosti utratily co nejvíce peněz - a to já domácnostem nikdy neřeknu.

Patnáct let opakuji, že se občan nemůže spoléhat, že se o něj stát postará beze zbytku až do smrti. Cestou je, že si každý den odložíme malou část aktuální spotřeby na horší časy. A představa, že se postavím a řeknu: všechno, co jste si našetřili, okamžitě teď utraťte, protože je potřeba, aby se zlepšily preference, tak tohle prostě neudělám.

A.cz: No, Kypřané si třeba spořili, a teď třeba 80 procent vkladů bude vniveč...

Já také to, co se stalo na Kypru, pokládám za mimořádně nebezpečný precedens. Na druhou stranu si nemyslím, že o ty vklady přijdou Kypřané.

Takto se v roce 2010 rodila Nečasova vláda
Takto se v roce 2010 rodila Nečasova vláda | Foto: Ludvík Hradilek

"Nejsme v křeči strany na odpis"

A.cz: Budete nějak podstatně měnit program do voleb 2014?

Už před volbami 2010 jsme neslibovali, že to nebude bolet. A podobný program začínáme připravovat i pro povolební období.
Ale vzhledem k tomu, že nejsme v křeči strany, která je na odpis, a zdůrazňuji, že tím nemyslím žádnou konkrétní stranu, tak nemáme žádný důvod zveřejňovat nějaký pseudovolební program do konce tohoto volebního období.

A.cz: Premiér Nečas nedávno mluvil o TOP 09 jako o prázdné schránce. Skutečně vidíte někoho, kdo by mohl převzít vedení?

V každém regionu minimálně pět lidí, jejichž mravní a intelektuální úroveň může směle konkurovat komukoliv z vedení ODS. To říkám ze zdvořilosti vůči koaličnímu partnerovi, ale těm lidem z TOP 09 se omlouvám, protože chápu, že to může znít urážlivě.

A.cz: I pokud je máte, veřejnost je nezná...

To neznamená, že nedokážou stranu řídit a vést. Za těch 22 let si pamatuji mnoho lídrů, které veřejnost neznala a druhý den je znát začala.

Ale je to i tak, že bychom je rádi prezentovali, ale média chtějí mluvit hlavně se Schwarzenbergem a Kalouskem. Když nabídneme někoho jiného, nemají o rozhovor zájem. Takže se přizpůsobíme a rozhovor vám dáme, jako teď já vám. A v následující hodině uslyšíme, že nemáme nikoho jiného známého. Pak je jediné řešení, že se zastřelím, abyste ten rozhovor musel dělat s někým jiným.

"Amnestie nebyla výměnou za daně"

A.cz: Vraťme se ještě k nedávným událostem. Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Respekt prohlásil, že návrh poslat Jindřicha Forejta jako velvyslance do Vatikánu, byl jeho splátkou za podpis Václava Klause pod daňovými zákony a za to, že nebude vetovat církevní restituce. A že tím svou část dohody splnil, co ale chtěl prezident po ministru financí nebo premiérovi, prý neví. Řeknete, co chtěl prezident po vás?

Ode mě nechtěl prezident vůbec nic. Já jsem s panem prezidentem mluvil až poté, co skončil. A chtěl bych mu poděkovat za vše dobré, co ve funkci udělal pro republiku.

A.cz: A vy za sebe nepředpokládáte, že tou výměnou mohla být i amnestie?

Z amnestie mám nesmírně špatný pocit. Byla to strašlivá chyba a neměla se stát. Ale nemyslím, že byla součástí politických obchodů. Bylo to suverénní rozhodnutí prezidenta, podle mě naprosto výjimečně špatné.


 

Právě se děje

Další zprávy