Volební tým Schwarzenberga zpět na scéně. Vzniká Fórum

Tereza Šídlová
5. 3. 2013 6:50
Schwarzenberg láká do politiky nestraníky. Řeší se, jak projekt propojit s TOP 09
Karel Schwarzenberg.
Karel Schwarzenberg. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Tým Karla Schwarzenberga, který pomohl průzkumy podceňovanému kandidátovi do druhého kola prezidentské volby, zůstane na politické scéně.

Stojí za ministrovým projektem Fórum Karla Schwarzenberga, který má přivést nestraníky do politického života.

Projekt bude tentokrát propojený i s TOP 09.

"Na projektu budu spolupracovat s lidmi, s nimiž jsme dělali prezidentskou kampaň. Ne se všemi, ale s většinou," řekl Aktuálně.cz ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Akce, které společně plánují, nechtěl upřesnit. "Teď je předem nevykecám," uvedl.

Návrat do Mlýnské

Na projektu spolupracují například šéf volební kampaně Marek Vocel, jeho zástupce Martin Voňka a členové kreativního týmu David Gaydečka a Martin Kotas.

"Jde zatím o nezávaznou aktivitu," řekl Gaydečka Aktuálně.cz, který zároveň potvrdil účast výše zmíněných lidí na tomto projektu. „Chceme motivovat lidi, aby byli aktivní v politice," dodal.

Ministr pro svou prezidentskou kampaň sestavil originální tým z lidí, kteří na jednu stranu neměli zkušenosti přímo z politiky či politického marketingu, ale v minulosti se podíleli na mnohých občanských aktivitách.

V čele Schwarzenbergova prezidentského týmu stál volební manažer Marek Vocel. Ten vystudoval FAMU a je spolumajitelem eventové agentury MVP agency, coby předseda správní rady občanského sdružení Opona připravoval připomínku 20. výročí pádu komunismu.

Na této akci se podíleli i kavárník Kotas a hudební promotér Gaydečka.

Za knížete a za radar

Volební manažer Marek Vocel.
Volební manažer Marek Vocel. | Foto: Vojtěch Marek

Tito dva muži se kolem ministra pohybují už roky. Stáli například za kampaní Nechceme radar, chceme rakety, který propagoval plán vlády Mirka Topolánka hostit v Brdech americký radar.

Aktivní byli i před parlamentními volbami v roce 2010, organizovali část kampaně „S Karlem", například setkání se šéfem a volebním lídrem TOP 09 v českých hospodách na pivu.

Jejich neoficiální centrálou je kavárna Mlýnská na pražské Kampě, která se už před pěti lety dostala na politickou mapu Prahy. V roce 2008 tam u příležitosti podpisu radarových smluv zavítala osobně ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová.

Po zklamání ve volbách se však lidé kolem Schwarzenberga přikláněli k tomu, že v politických aktivitách pokračovat nebudou.

"Náš tým se dal dohromady z důvodu podpory Karla Schwarzenberga v prezidentských volbách a tím naše role končí. Nehodláme zakládat žádnou politickou platformu," stálo v prohlášení volebního týmu Karla Schwarzenberga z konce ledna.

Právě i neotřelé kampani a ovládnutí prostoru na internetu a sociálních sítích se připisovalo to, že Schwarzenberg nezaplatil za angažmá v nepopulární Nečasově vládě v prezidentských volbách debaklem.

Nečekaných dva a čtvrt milionu hlasů

Karel Schwarzenberg v druhém kole prezidentské volby dostal dva a čtvrt milionu hlasů, což znamenalo 45 procent hlasů a prohru s Milošem Zemanem.

Úspěšný „útok" na Hrad se odrazil i v preferencích politických stran a Schwarzenbergova TOP 09 poprvé v průzkumech předstihla dosavadního lídra na pravici ODS. Podle agentury STEM by TOP 09 v těchto týdnech dostala 14,2 procenta hlasů a ODS jen 11,6 procenta.

A právě o první místo na pravé straně politického spektra se nyní hraje. Otázkou ale zůstává, nakolik bude nová Schwarzenbergova platforma propojená s TOP 09. Voliči Schwarzenberga a TOP 09 podle sociologických dat nejsou totožné skupiny.

„Může být, že v budoucnosti budou moci kandidovat jako nezávislí, když nebudou chtít jít za Topku či za Starosty, ale hlavně se naučí diskutovat a taky zjistí, o co v politice jde," řekl Schwarzenberg v Právu, kde o těchto svých plánech poprvé mluvil obšírněji.

Podle místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové má být Schwarzenbergovo Forum spíš "think-tankem", ze kterého může strana čerpat nápady.

"Politické strany si tak bezvadně pokazily pověst, že vstoupit do politické strany rovná se vstoupit do podezřelého nočního podniku. Lidé proto hledají prostor mimo politické strany," uvedl také ministr zahraničí.

TOP 09 už v předchozích sněmovních i krajských volbách kandidovala na společné kandidátce se Starosty a nezávislými.

 

Právě se děje

Další zprávy