Johna nikdo nechce, plánoval post ve sněmovně a vyhořel

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
3. 9. 2011 12:00
Měl být předsedou sněmovního výboru, ČSSD to odmítla a koaliční partneři ho nijak nepodpořili
V čele VV ano, v čele výboru ne
V čele VV ano, v čele výboru ne | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda Věcí veřejných a někdejší ministr vnitra Radek John může minimálně na nějaký čas zapomenout, že by dostal v politice významnější post.

Ač je předsedou jedné z koaličních stran, nemá ve sněmovně takovou podporu a vliv, aby se stal předsedou sněmovního výboru.  Ukázalo se to tento týden, kdy takový plán definitivně ztroskotal.

John a jeho straníci přišli s nápadem, že by se kvůli posílení vlivu formálního stranického lídra rozdělil významný sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost na dvě části. Jednu z nich, výbor pro bezpečnost, měl právě John řídit.  

Opozice však takový nápad, o němž veřejně promluvila i vicepremiérka za VV Karolína Peake, zablokovala a koaliční vládní strany se k ní fakticky přidaly.  

"Asi si uvědomili, že by jim mohl v čele výboru škodit," říká jeden z členů branně bezpečnostního výboru z řad opozice.

Teď podle neoficiálních informací Aktuálně.cz míří Radek John jako člen do mandátového a imunitního výboru (sám to odmítá potvrdit) a jako předseda jedné z vládních stran zůstává bez exekutivní i sněmovní funkce.

Koalice se do podpory nehrne

Politici z vládní TOP 09 otevřeně uvedli, že Věcem veřejným s prosazením Johna na nějaký významnější posta nepomohou. 

"Podmínili jsme to tím, že se Věci veřejné dohodnou s opozicí," říká předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Právě ČSSD totiž připadl branně bezpečnostní výbor na základě politických dohod na začátku volebního období. Vede ho sociální demokrat František Bublan, jeden z Johnových předchůdců v křesle ministra vnitra.

Třetí v koalici, ODS, se k problému VV staví také chladně.

"Oficiálně už to ani nevznášejí," podotkl k tomu předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

ČSSD striktně proti

A ČSSD kategoricky odmítla výbor rozdělit.

"Doufám, že v této sněmovně není nikdo, kdo by chtěl pošlapat politické dohody. Výbor se může rozdělit, ale o tom by měla rozhodnout nová sněmovna," říká předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a se zřetelnou dávkou ironie dodává, že právě koalice prosazovala na začátku redukci počtu výborů i funkcionářů.

Toto předsedvzetí se ostatně podařilo splnit jen částečně.

Sociální demokraté ale navíc měli výhrady přímo k Johnovi.

"Radek John po chaosu, který jako ministr vnitra způsobil v řadách policie a hasičského záchranného sboru, nemá morální právo na vedení příslušného výboru," napsala ČSSD ve svém nedávném prohlášení.

VV to prozatím vzdaly

Věci veřejné neúspěch s Johnem berou aspoň navenek klidně.

"Nechce se nám o tom jednat, dokud nevyřešíme v koalici podstatnější problémy," říká k tomu stručně předseda poslanců VV Vít Bárta.

A podobně stručný je i sám Radek John: "Žádné výbory teď neřeším, řeším daňový zákon, protože na něm může skončit koalice."

Věci veřejné teď totiž  požadují, aby se koalice dohodla na podstatných úpravách daňové reformy: zachovat superhubou mzdu, daňové úlevy pro stravenky a podporu firem, které zaměstnávají zdravotně postižené.

"O čem jednat? Jejich ministři to schválili ve vládě, je to tedy koaličně dohodnuté," vzkazuje Věcem veřejným ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

 

Právě se děje

Další zprávy