John dával největší odměny těm, kdo uměli propouštět

Martina Machová Martina Machová
15. 8. 2011 10:40
Ostatní rozhazovali více a já to zastavil, brání se bývalý ministr vnitra
Předseda Věcí veřejných a někdejší ministr vnitra Radek John.
Předseda Věcí veřejných a někdejší ministr vnitra Radek John. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Státní úředník s platem 263 tisíc měsíčně? Předseda Věcí veřejných Radek John přiznal, že ve své éře na ministerstvu vnitra zaplatil takovou částkou muže, který měl za úkol peníze v jeho resortu masivně ušetřit.

A když Radek John s odstupem zhruba dvou týdnů Aktuálně.cz vysvětloval, proč dával na vrcholu politické kariéry mnoha vrcholných úředníkům svého ministerstva odměny, které daleko přesahovaly základní plat, řekl, že nejvíce platil lidem, kteří uměli propouštět.  

Zmíněnou částku 263 tisíc měsíčně bral po dva měsíce roku 2010 Johnův náměstek Jiří Franc. Aktuálně.cz na to přišlo při rozsáhlém zjišťování odměn v nejvyšším managementu ministerstev.

"Pan Franc řešil věc, kterou nikdy žádný ekonomický náměstek za předchozích ministrů vnitra neřešil. To je krvavý škrt 8,3 miliardy. Všichni ostatní ekonomičtí náměstci za předchozích ministrů vnitra řešili rozhazování peněz," obhajuje odměnu John, proč byla jeho ruka směrem k Francovi otevřená. "To, co předvedl, je nadlidský výkon," chválí exministr svého náměstka.

Ten přišel na ministerstvo vnitra z resortu dopravy vedeného tehdy Vítem Bártou a nedlouho po Johnově odchodu z úřadu ministerstvo opustil.

Odměna za výpovědi

Obdobné vysvětlení jako v případě náměstka France má exministr John i pro další vysoké odměny úředníků.

"Odměňoval jsem špičkový management za to, že propouštěl 20 procent lidí. To znamená, že museli ukázat na každého pátého a současně zabezpečit, že jejich práce bude přebrána těmi čtyřmi, kteří zbyli," uvedl s dovětkem, že přece šlo o extrémně stresovou situaci.

Minimálně deset úředníků ministerstva tak mělo na platu a odměnách vyšší příjem, než je měsíční plat ministra. 

Zároveň s tím John tvrdí, že nebyl ten, kdo na ministerstvu plýtval a ukazuje rovnou na své předchůdce Ivana Langera z ODS a Martina Pecinu, jež působil na ministerstvu v barvách ČSSD

John: Plýtvali Langer a Pecina

Ivan Langer rozdal podle zjištění Aktuálně.cz v roce 2008 mezi pět lidí z rok 3 800 000 korun, přičemž hned dva z pěti náměstků dostali na odměnách 1,1 milionů korun.

Langer podobně jako nyní John zdůvodňoval horentní vyplacené částky tak, že šlo o nejpracovitější úředníky jeho resortu.  

Martin Pecina, který byl ministrem od května 2009 do července 2010, rozdal osmi náměstkům za rok 3,3 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy