Češi už mají nového premiéra, Klaus jmenoval Nečase

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
28. 6. 2010 11:25
Předseda ODS se stal premiérem přesto, že jeho strana skončila ve volbách druhá
Nový premiér Petr Nečas právě převzal od prezidenta desky se jmenováním
Nový premiér Petr Nečas právě převzal od prezidenta desky se jmenováním | Foto: Jan Langer

Praha - Předseda ODS Petr Nečas se stal českým premiérem.

Na Pražském hradě ho dopoledne do funkce jmenoval prezident Václav Klaus.

Po jmenování složil šéf ODS do Klausových rukou Ústavou předepsaný slib.

"Dovolte, abych vám poblahopřál k tomuto dnešnímu jmenování předsedou vlády České republiky. Jsem přesvědčen, že tento vysoký úřad se dostává do správných rukou. Věřím, že se vám v brzké době podaří sestavit vládu a přivést sem do této místnosti čtrnáct, patnáct ministrů. Věřím, že tento úkol zvládnete," oslovil čerstvého předsedu vlády po jmenování Klaus.

"Děkuji, velice si vážím, že jste mě jmenoval předsedou vlády," reagoval Nečas. "Mohu vás ujistit, že budu pracovat velmi tvrdě na tom, abychom s kolegy sestavili vládu. Potřebuje stabilní a dělnou vládu. Musíme velice aktivně přistupovat ke státnímu rozpočtu na příští rok," připomněl jeden z klíčových úkolů.

"Jmenováním Petra Nečase jmenuji někoho, koho dlouhá léta znám, koho si vážím. Úplně si vzpomínám, kdy jsem ho viděl na prvním volebním mítinku v roce 1992. A teď to dotáhl až na post předsedy vlády," zavzpomínal pak prezident.

Rovněž připomenul, že během svého působení na Pražském hradě jmenuje premiéra už pošesté. "To je poměrně dost. Chtěl bych vyjádřit přesvědčení, že já už dalšího premiéra jmenovat nebudu," připomněl Klaus skutečnost, že v roce 2013 mu končí mandát.

Premiér Nečas ještě avizoval, že vládu chce sestavit rychle, zejména kvůli rozpočtu na příští rok.

"Lidé očekávají, že vláda bude předvádět hlavně práci, ne politické hašteření," řekl hned po jmenování. "Je to i mým cílem."

Petr Nečas to řekl jen den poté, co vyjednavačka za Věci veřejné Kristýna Kočí pronesla v České televizi, že pokud předseda VV Radek John nedostane v nové vládě post ministra vnitra, Věci veřejné do vlády nevstoupí. ODS i TOP 09 to včera rozladilo.

Se svými partnery to ale v pondělí večer Nečas rozebírat nehodlá: "Kdybychom na K-devítce pokaždé probírali mediální vyjádření, nedělali bychom nic jiného."

Po jmenování spolu prezident a nový premiér mluvili ještě přes hodinu. Detaily odmítl Nečas říct s tím, že šlo o rozhovor mezi čtyřma očima. Oba se ale shodli, že by noví ministři měli už nejpozději do půlky července úřadovat na svých ministerstvech.

Petr Nečas také na dotaz novinářů prohlásil, že do Kramářovy vily, možného sídla premiérů, se stěhovat nehodlá. Vilu jako své sídlo využívali v minulosti premiéři Zeman nebo Špidla.

Rád by také, kdyby nemusel využívat ochranku, s výjimkou dlouhých cest. Ochrana premiéra je ale daná zákonem a o jejím nasazení se ještě bude jednat.

 

Právě se děje

Další zprávy