Strany vyřešily referenda i testy úředníků, byť lopotně

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
25. 6. 2010 13:43
Jednání provázely střety, ale nakonec vyjednavači dospěli ke shodě
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lídři "trojkoalice" uzavřeli další dílčí dohody, jak změnit právní systém České republiky.

Představitelé ODS, TOP 09 a Věcí veřejných podle vlastních slov učinili "výrazný posun" v kapitole týkající se práva a boje proti korupci. Hotovo ale prý nemají.

Pro voliče se přiblížila možnost hlasovat o důležitých otázkách státu v referendu. To už před volbami prosazovaly zejména Věci veřejné.

"Tam je konflikt logický," prohlásil předseda VV Radek John směrem k ODS. "Nakonec jsme se dohodli na kompromisu, protože bez koalice bychom nedosáhli ústavní většiny." V praxi kompromis znamená, že referenda budou, ale za přísnějších podmínkách, než véčkaři původně plánovali.

Referendum by se mohlo vyhlásit, pokud by se pod petici podepsalo nejméně 250 tisíc lidí a poté by o jeho vyhlášení ještě rozhodl parlament. A to ještě ústavní většinou.

"Nesmělo by se týkat otázek bezpečnosti, daní nebo lidských práv," upřesnil Petr Tluchoř z ODS.

"Prostě rozhodně ne třeba o zavedení trestu smrti," doplnil ho John.

Protikorupční testy

"Trojkoalice" podle dohody prosadí i rozšíření "testů spolehlivosti", které jsou už teď možné u policistů, i na další státní úředníky.

"Člověk, kterému policista naznačil, že by vzal úplatek, by toto jednání zdokumentoval obrazově a zvukově," vysvětlil Zdeněk Zajíček, člen expertní komise pro boj s korupcí za ODS. "Teď by se ta možnost rozšířila třeba na stavební úřady a podobně."

Nešlo by tedy o "protikorupčního agenta", jak si přály Věci veřejné. Už dříve je ale oba zbylí partneři přesvědčili, že agent, který by nabízel úplatek, by vlastně provokoval k trestnému činu. "Test spolehlivosti" vlastně zdokumentuje jen nabídku, kterou dal sám úplatný úředník.

Akcie na majitele zůstanou

"Trojkoalice" se nakonec rozhodla nerušit akcie na majitele, tedy případy, kdy majitelem firmy je neznámá osoba, respektive ten, kdo akcie momentálně drží. Napříště by ale takové společnosti měly být vyloučeny z veřejných zakázek.

"Čeští podnikatelé by byli v nevýhodě oproti zahraničí," argumentoval John.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se zase obává, že by firmy stěhovaly svá sídla třeba na Kypr. "Ale tam je důležitá formulace ´při veřejných zakázkách musí být jasná struktura firmy´," pochvaloval si konečnou dohodu Schwarzenberg.

 

Právě se děje

Další zprávy