Jihočeští radní chtějí kácet na Šumavě kvůli lanovce

Pavel Baroch, bar
31. 8. 2011 14:52
Plzeňský kraj naopak neuspěl na vládě se svým návrhem zákona o šumavském parku
Foto: Ludvík Hradilek

České Budějovice/Praha - Zatímco radní Jihočeské kraje si odsouhlasili to, že se na Šumavě může vykácet pruh lesa pro novou lanovku k rakouskému lyžařskému areálu Hochficht, jejich kolegové z Plzeňského kraje neuspěli na vládě se svým návrhem nového zákona o šumavském parku.

Jihočeští radní zvedli ruku pro Zásady územního rozvoje, který s kontroverzní lanovkou na Hraničník na pravém břehu Lipa počítá. Součástí dokumentu je i rozšíření silnice z Nové Pece do Zadní Zvonkové.

V polovině září budou o Zásadách územního rozvoje hlasovat jihočeští zastupitelé. Dokument počítá s tím, že se vykácí 30 až 40 metrů široký pruh lesa z místa zvaném na Klápě směrem na vrchol Hraničníku, kde začíná rakouský lyžařský areál.

Kraj i radní si od toho slibují zvýšení turistického ruchu a snížení nezaměstnanosti v regionu, kde je v některých vsích přes zimu až pětina lidí bez práce. Ochránci přírody naopak varují před tím, že lanovka nenávratně znehodnotí jeden z nejcennějších koutů Šumavského národního parku.

Vláda plzeňský návrh zamítla

Se stabou lanovky nepřímo počítá i návrh nové zákona o šumavském parku z dílny Plzeňského kraje, který s ním podle očekávání neuspěl na středečním zasedání vlády.

"Vláda návrh pravděpodobně zamítne," řekl ještě před jednáním kabinetu plzeňský hejtman Milan Chovanec. Podle něho je ovšem důležitější, jak se k jejich předloze postaví sněmovna.

Spor o bezzásahové zóny

Nový zákon o šumavském parku chystá i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Oba návrhy se liší především ve velikosti I. zón parku, kde by se nesměly kácet kůrovcové smrky. Chalupa chce do tohoto režimu převést větší část území než Plzeňský kraj, navíc počítá i s tím, že by se část II. zón připravovaly na přechod do bezzásahového režimu.

To se nelíbí Plzeňskému kraji. "Považujeme náš návrh za propracovanější," tvrdí hejtman Chovanec, podle něhož plzeňský návrh dává i více pravomocí šumavským obcím.

 

Právě se děje

Další zprávy