Jihočeská ČSSD se na koalici s Jihočechy 2012 a KDU-ČSL neshodla

ČTK ČTK
30. 10. 2012 19:01
ČSSD nabídla Jihočechům a KDU-ČSL širokou koalici s komunisty

České Budějovice - Složení vládní koalice v Jihočeském kraji zůstává stále neznámé. Vítězní sociální demokraté se v úterý na samostatných schůzkách sešli se členy trojdohody - Jihočeši 2012, KDU-ČSL a TOP 09, ale s žádným z těchto subjektů se na ničem konkrétním nedomluvili, řekl lídr ČSSD a stávající hejtman Jiří Zimola. Podle něj zbývají dvě možné podoby koalice - ČSSD a KSČM nebo ČSSD, Jihočeši 2012 a KDU-ČSL.

"Slíbil jsem, že se sejdu se zástupci všech stran. Proto jsme si domluvili i schůzku s TOP 09. Její zástupci sdělili, že jsou připraveni na roli konstruktivní opozice," uvedl Zimola. "Dozvěděli jsme se, že pro sociální demokracii představujeme problém, a tím pádem jsme nic dalšího směrem k možné koalici už neřešili," potvrdil lídr TOP 09 Zdeněk Bezecný.

Jeho strana tvoří spolu s Jihočechy 2012 a KDU-ČSL hned od voleb takzvanou trojdohodu. V ní se všechny tři subjekty zavázaly, že budou ve vyjednávání pokračovat společně. "Musíme se poradit o tom, jaký další postup zvolíme," řekl Bezecný.

Zimola uvedl, že čekal víc od schůzek s Jihočechy 2012 a KDU-ČSL. Podle něj si strany jen nastínily program a víc nevyřešily. "Musím říct, že mi připadalo, že pánové na ty schůzky přišli nepřipraveni. Proto jsme se vlastně vůbec nedostali k žádným personálním otázkám," řekl hejtman.

Podle něj Jihočeši 2012 navrhli hypotetické rozložení sil 11 radních, pokud by se trojdohoda rozpadla. "Nabízejí nám pět míst, pět míst pro sebe a jedno křeslo pro lidovce. Vzhledem k mandátům, které jednotlivé strany získaly, mi přijde tato varianta nepřijatelná," řekl hejtman.

ČSSD prý dnes Jihočechům 2012 a KDU-ČSL nabídla širokou koalici s KSČM. To ale obě strany zamítly. "Navrhovali jsme alternativu, při které by vládní strany ODS a TOP 09 byly v opozici," řekl Zimola.

 

Právě se děje

Další zprávy