Jediné řešení na dohled? Nové volby

Petr Holub
26. 8. 2006 0:01
Praha - Situace je nejsložitější od voleb. Můžeme jen počkat, zda se někde neobjeví nové řešení. Anebo budou předčasné volby. Uvnitř: ANALÝZA.
Paroubek a Topolánek
Paroubek a Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek

V nepřehledné situaci po pádu předsedy lidovců Kalouska se na tom shodují zástupci parlamentních stran.

Hrdinové posledních dnů, lidovci, odkládají řešení na pondělí, kdy se sejde celostátní konference a zvolí další strategii i nový vyjednávací tým.

Jisté je pouze jedno. Členská základna potrestala Kalouska za to, že domluvil koalici s ČSSD a tichou podporu KSČM bez mandátu stranických orgánů. "Strana by mu nedovolila ani začít," řekl jeden z členů úzkého vedení KDU-ČSL. Další vyjednávání má vést první místopředseda Jan Kasal.

Na rozdíl od lidoveckého celostátního výboru jednalo předsednictvo sociálních demokratů bez emocí. Sázku na Kalouska straníci hodnotili jako relativně úspěšný strategický manévr, který je možné opakovat při další příležitosti.

Pozice předsedy Jiřího Paroubka je neotřesena a její slabost prozrazuje nejvýš Paroubkovo prohlášení, že ČSSD už nebude jednat s občanskými demokraty.

Představitelé ODS však už dávají najevo, že pokud vůbec budou oni jednat s ČSSD, pak pouze bez Paroubka, kterému mají za zlé dvojí hru s předsedou Mirkem Topolánkem.

Po neúspěšných jednáních o vládě je Topolánkova pozice v ODS zpochybněna, dostává však další šanci před podzimním kongresem. Do konce příštího týdne se pokusí sestavit vládu, která by rychle zařídila předčasné volby.

ODS už nebude ani kvůli předčasným volbám opakovat čtvrteční jednání s komunisty - jeho organizátoři sklidili uvnitř strany kritiku. Partnerem mohou být zelení, lidovci a ČSSD bez Paroubka.

Topolánkova mise bude obtížná, protože zkrácení mandátu současné sněmovny odmítají vedle ČSSD a KSČM také lidovci.

"Nejzazším kompromisem může být dvouletý mandát pro vládu úředníků nebo zástupců druhé garnitury politických stran," řekl Aktuálně.cz jeden z členů stranického grémia ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy