Hrad a premiér se dál hádají o Putina

redakce DOM, čtk
3. 3. 2006 13:05
Praha - Ruský prezident Putin už odletěl, v Česku ale kvůli jeho návštěvě pokračuje přestřelka premiéra Paroubka s prezidentskou kanceláří.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jiří Paroubek tvrdí, že chování prezidentské kanceláře je nekorektní.

Vedoucí Úřadu vlády Ivan Přikryl dnes uvedl, že Hrad zneužil Putinovy návštěvy pro politické cíle a snažil se záměrně vyvolat kontroverzi.

Reagoval tak na včerejší prohlášení Klausova tajemníka Ladislava Jakla. Ten řekl, že v předvečer Putinova příletu do Prahy poslal Paroubek prezidentovi dopis, v němž "si vynucoval pomocí výhrůžky a určitého vydírání", aby česko-ruské smlouvy nebyly podepsány na Hradě za účasti obou prezidentů, ale až během setkání ruského prezidenta a českého premiéra o den později.

Nakonec byly dokumenty podepsány ve středu na Hradě za účasti ministrů.

Klaus premiérovy výtky odmítl. Paroubkovo chování označil za "klukovinu" a neuznává názor, že jde o vzájemnou hašteřivost obou ústavních činitelů. Zdůraznil, že Putin byl jeho host, a tomu odpovídala i organizace návštěvy.

Hradní kancléř Jiří Weigl považuje za "naprosto bezprecedentní a nepřijatelné", že Přikryl jako státní úředník v prohlášení útočí
na prezidenta, poučuje jej o jeho pravomocích a vydává zkreslené informace. Za skandální považuje, že se Přikryl snaží selhání
svého úřadu zakrýt útoky na hlavu státu.

Poprvé v historii se podle kancléře stalo, že v předvečer státní návštěvy se premiér písemně obrátil na prezidenta s "ultimativním požadavkem na změnu pevně dohodnutého programu", jinak prý hrozil, že nedovolí členům své vlády podepsat připravené smlouvy. Ještě pár hodin před Putinovým příjezdem tak panovala nejistota, zda budou opravdu podepsány.

"Vzpomenout si den předtím a napsat hrubý dopis, to není vzájemná hašteřivost... To byla prostě klukovina, o které nemá cenu debatovat. Je to pod mou důstojnost, abychom o tom více mluvili," řekl dnes prezident novinářům.

"Václav Klaus by si měl uvědomit, že nemá v našem ústavním systému takové postavení jako ruský prezident ve své vlasti," uvedl Přikryl v prohlášení, které dnes poskytl ČTK. Je to další ze série konfliktů mezi Klausem a Paroubkem.

Paroubkův úřad zdůraznil, že podepsané smlouvy byly výsledkem práce mezivládních komisí a činnosti ministrů, nikoli prezidenta
republiky. Bylo by prý proto korektní, aby byly podepsány za účasti ministerského předsedy.

O podpis dokumentů v co nejprestižnějším prostředí stála podle Jakla ruská strana.

"Nepřiměřená reakce prezidenta republiky, který se snaží vzbudit dojem, že premiér ohrozil ekonomické a mezinárodně politické vztahy, není ničím jiným než zneužitím situace pro politické cíle," uvádí se v Přikrylově prohlášení.

Premié Jiří Paroubek
Premié Jiří Paroubek | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Úřad vlády doporučil prezidentské kanceláři a jejímu protokolu, aby se spíše zabýval "určitou dezorganizací", když premiér i další ministři ve čtvrtek čekali na setkání s Putinem více než 40 minut.

"Protokol Úřadu vlády je připraven napříště s organizací tak významné návštěvy Kanceláři prezidenta pomoci," uvádí se v tiskovém prohlášení Strakovy akademie.

 

Právě se děje

Další zprávy