Klaus a Putin? Především ekonomika

1. 3. 2006 19:37
Praha - Po třinácti letech navštívil Prahu ruský prezident. Václav Klaus a Vladimir Putin strávili na Hradě několik hodin. Uvnitř: ANKETA, ON-LINE, GALERIE.
Při podepisování mezistátních dohod
Při podepisování mezistátních dohod | Foto: Aktuálně.cz

V roce 1993 přijel do Česka Boris Jelcin, teď je v Praze Vladimir Putin.

Jeho první cesta vedla na Pražský hrad na jednání s prezidentem Václavem Klausem. Vladimir Putin a Václav Klaus jednali především o ekonomické spolupráci a dodávkách plynu a ropy do Česka.

Dostalo se ale i na otázku čečenské války či dodržování demokratických principů. "O stavu demokracie i o Čečensku jsme jednali a mohu vás ujistit, že Rusko se těmto otázkám velmi věnuje," sdělil novinářům Putin.

Jeho slova potvrdil i Klaus. Ani jeden z prezidentů však nepřiblížil, o čem přesně v této souvislosti hovořili.

Český a ruský prezident se shodli v pohledu na energetickou politiku. Putin na tiskové konferenci řekl, že omezení dodávek plynu pro Ukrajinu nebylo politickým aktem, ale ekonomickým rozhodnutím.

Klaus s jeho pohledem souhlasil. "Primárně se jedná o vzájemně výhodné ekonomické, a ne politické vztahy," řekl Klaus.

Dodávky ruského plynu a ropy do České republiky by podle Klause měly být zachovány i poté, co v roce 2013 vyprší vzájemné kontrakty.

Podle Putina probíhala diskuse v ovzduší důvěry. "Nemohli jsme si vzpomenout na žádný problém, protože žádné v podstatě neexistují. Naše jednání se neslo v pragmatickém duchu," řekl ruský prezident.

Rusko a Česko by podle Putina měly prohloubit spolupráci především ve strojírenství. Za významnou označil ale i spolupráci v kultuře.

Rovněž Klaus si úroveň jednání pochvaloval. "Naše vztahy nejsou sice mimořádně nadstandardní, ale ani podstandardní. Jsou prostě normální a je dobře, že jsme se k tomuto dopracovali," sdělil český prezident.

Oba politici se vyjádřili také ke společné minulosti a především událostem roku 1968.

Ruský prezident uznal, že Rusko nese za rok 1968 morální odpovědnost. "Pohnuté dějinné události by ale neměly být využívány k rozdmýchávání protiruských nálad," dodal.

Prezident Klaus nepovažuje otázky minulosti za aktuální. "Já nevidím důvod, abych dnes v roce 2006 řešil to, co rozhodl Brežněv v srpnu 1968. Měli bychom se zaměřit na budoucnost," řekl Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy