Grégr a Šlouf založili sdružení Zeman for prezident

Martina Macková
4. 8. 2008 14:54
Zeman: Získám-li silnou podporu, kandidaturu přijmu
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Prezidentská kampaň pro expremiéra Zemana? To je jeden z možných cílů občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana, které začíná přijímat členy.

Jeden ze zakladatelů, exministr Miroslav Grégr, to potvrdil Aktuálně.cz. "Pokud bude společenská poptávka, budeme Miloše Zemana na tento úřad propagovat," řekl. Sdružení se dnes v Praze sešlo se Zemanem, minulý týden spolek zaregistrovalo ministerstvo vnitra.

"Je to výrazná osobnost a má stále co říct. Myslíme si, že by tuto alternativu zvažoval a že je na to připraven," dodal.

Budu-li mít podporu, pak ano

Sám Zeman v rozhovoru pro ČT odpovídal vyhýbavě. "Stávám se člověkem dialogu a ne hysterického monologu, jak to u prezidentské volby bývá," popsal svůj stav.

Pro svoji možnou kandidaturu si ale klade podmínky. "Tuto žádost by museli vyslovit jiní a všichni, ne jen jedna znesvářená část politického spektra. Tedy převážná většina politického spektra," upřesnil.

"Něco tak absurdního se v českých luzích a hájích nemůže stát. Moje prognóza je, že se to nestane," dodal.

Podobně jako Zeman smýšlí i další potenciální kandidát na hradní post - Jan Švejnar. Ten se už volby zúčastnil a jako protivník Václava Klause měl reálnou šanci, aby ho podpořila téměř celá zbývající část politického spektra. Nakonec především díky části lidovců, kteří se rozhodli hlasovat pro současného prezidenta, souboj prohrál.

Opoziční smlouva? Přinesla stabilitu

I když je nyní "důchodce" z Vysočiny nestraník, musí Zeman, jako bývalý člen ČSSD počítat s tím, že pro něj nemusí být jednoduché získat si na svoji stranu právě své bývalé kolegy. Sociální demokraté pod vedením Jiřího Paroubka nemusí být kandidatuře expředsedy nakloněni.

Exministr Grégr na schůzi vlády, jíž byl členem.
Exministr Grégr na schůzi vlády, jíž byl členem. | Foto: Aktuálně.cz

"Stranám chybí osobnosti, ty dokáží vést dialog a dodržet dohody. To dokáží jen osobnosti," říká Zeman, který nelibě hodnotí i zavedené "stranické" hlasování. "Poslanci by měli hlasovat podle programu své strany, ale zavazování poslanců, aby hlasovali jednotně, ne nesmyslně. To by pak stačila jedna hlasovací mašina, nepotřebovali bychom poslance, jen jeden by zvedl ruku jako páka pro tento stroj," míní.

Zeman i takto nepřímo kritizuje Paroubkův způsob vedení partaje a stýká se například s bývalými sociálnědemokratickými poslanci Milošem Melčákem a Michalem Pohankou. Ty Paroubek označil za přeběhlíky, korupčníky a zrádce.

Expremiér také podpořil vznik strany bývalé sociálnědemokratické poslankyně Jany Volfové.

Problémy má v ČSSD navíc i lobbista Miroslav Šlouf, zakladatel hnutí Přátelé Miloše Zemana, právě kvůli kritice vedení a údajné podpoře Klause. Je otázka, zda by Zeman získal sympatie zelených a lidovců. Za jeho vedení se totiž mezi ODS a ČSSD podepsala malými stranami tolik kritizovaná opoziční smlouva.

Tu ale Zeman dodnes považuje za geniální tah. "Nevím, proč se odsuzuje veřejná dohoda, který přinesla stabilitu a stabilní vládu, u které se neměnili každou chvíli premiéři? Dnes jsou rozhašené strany, vláda a celkově nestabilní situace, která nikomu nepřispívá. Naše sdružení by mělo hlásat nutnost politického dialogu," řekl.

Grégr: Nejsme strana, zatím

Sdružení kolem Zemana chce podle svých zakladatelů přispět ke kultivaci veřejného života, k tomu, aby se politika znovu stala věcí veřejnou a propagovat Zemanovy názory.

Miloš Zeman líbá Janu Volfovou. Bývalý šéf ČSSD přijel popřát vše nejlepší své přítelkyni k založení nové strany, jež má - podle Volfové - být lepší sociální demokracií.
Miloš Zeman líbá Janu Volfovou. Bývalý šéf ČSSD přijel popřát vše nejlepší své přítelkyni k založení nové strany, jež má - podle Volfové - být lepší sociální demokracií. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

K tomu použijí formu veřejných besed, vzdělávacích akcí a kampaň v obcích. "Nebude to ale nějaké turné typu Zemák, jako kdysi," říká Grégr. "Nejsme politická strana, i když se politickým tématům nevyhneme, neplánujeme nyní stavět kandidáty do senátu nebo do krajů. Ani podporovat kandidáty žádné strany," dodal exministr, který je společně se Šloufem stále členem ČSSD.

"Je to běh na dlouhou trať. Teď bychom nevyprofilovali kandidáta na hejtmana nebo do Evropského parlamentu," připouští ovšem.

"Nenávist není politický program. Řada věcí se nám v politice nelíbí. Lidé chtějí slyšet jasné slovo - toto je černé a tohle bílé, ne že je to šedivé. Chceme mluvit o Kosovu, EU, hospodářské politice, eurozóně, podnikání," prozrazuje osmasedmdesátník Grégr.

  • Čtěte dále: Paroubek bloguje: Mýty, které o mě šíří Zeman

O odchodu z ČSSD přitom neuvažuje. "Odvedl jsem tam kus práce, je to dobrá značka. Vedení se střídají, ČSSD zůstává," řekl.

Obavy z toho, že by kvůli svým mimostranickým aktivitám šel - stejně jako Šlouf, na stranický kobereček nemá. "Jsem vytrénovaný ze života. Prověrkové komise jsem zažil v sedmdesátých letech. Musel bych se smát, kdyby mě teď zavolali. Byla by to pěkná tragikomedie," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy