Fischer a Kohout obletěli svět. Vláda má jejich účet

Tereza Šídlová
22. 2. 2011 19:50
Za úřednické vlády se na zahraniční cesty dávalo víc peněz, než teď
Úřednický ministr zahraničí Jan Kohout vyrazil například do Etiopie či Zambie
Úřednický ministr zahraničí Jan Kohout vyrazil například do Etiopie či Zambie | Foto: Reuters

Praha - Vláda se bude ve středu zabývat účtenkou za cestování vrcholných představitelů státu za loňský rok.

Po diplomaticky náročném roce 2009, kdy Česko předsedalo Evropské unii, spadly plánované výdaje na zahraniční cesty a návštěvy o polovinu.

Velkorysé cestovné si přitom schválili úřednický premiér Jan Fischer a jeho ministr zahraničí Jan Kohout, který je nyní poradcem předsedy Senátu.

Úředníci vs. politici

„Na rozpočtový rok 2010 bylo vládou schváleno celkem 89 vrcholných návštěv s předpokládanými náklady 77 776 545 Kč," stojí v konečném účtu, který ministerstvo zahraničí zítra předloží vládě a Aktuálně.cz ho má k dispozici.

Reálně se ale zatím za loňský rok uhradilo 60 milionů korun - ale včetně doplatků z minula. 

Zpráva se týká výjezdů prezidenta Václava Klause, premiérů Jana Fischera a Petra Nečase a ministrů zahraničí Jana Kohouta a Karla Schwarzenberga.

Podle ní například Fischer vykonal za první pololetí roku 2010 cesty, které státní kasu měly stát kolem 10 milionů korun. To je částka bez „povinných" unijních a mezinárodních summitů.

Dvakrát do USA

Hned dvakrát během dvou měsíců zamířil premiér Fischer do USA a navštívil olympijský Vancouver. Rozpočtově se tyto cesty pohybovaly kolem pěti milionů.

Pro zdravotní indispozici zrušil Fischer loni na jaře další velkou, finančně náročnou cestu - do Kambodži, Mongolska a Arménie.

Exotické cesty - například do Etiopie, Sýrie či Libanonu - pak absolvoval úřednický ministr zahraničí Jan Kohout. Jeho cesty stály (také bez summitů) přes devět milionů.

Oproti tomu Petr Nečas, který byl ve funkci od července, procestoval v rámci premiérské diplomacie od svého jmenování necelý milion. V duchu prohlášení, že bude nejméně letajícím premiérem, zatím vedly jeho cesty hlavně do sousedních zemí.

Také Nečasův ministr zahraničí a Kohoutův nástupce Karel Schwarzenberg cestoval ve srovnání s předchůdcem výrazně úsporněji. Jeho nejdražší cesta vedla do USA a stála dva miliony korun.

Klausův summit

Velké diplomatické výdaje přinesla loni návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho ruského protějšku Dmitrije Medveděva, kteří loni v dubnu v Praze podepisovali smlouvu o jaderném odzbrojení.

Nejdražší domácí akcí byl ale listopadový summit států V4 v Karlových Varech vedený prezidentem Václavem Klausem. Rozpočet na tuto akci se také blížil pěti milionům.

Dodejte účtenky

Přestože ministerstvo zahraničí spočítalo sumu, kterou loňské cesty státníků stály, ze zprávy vyplývá, že zatím byla uhrazena jen slabá polovina z loňské částky. Naopak ve zprávě jsou zaúčtovány doplatky například i z cest z roku 2008.

„Jde o běžný postup. Zpráva se předkládá začátkem roku, ale nebývá kompletní. Doklady z jednotlivých institucí se scházejí postupně," řekl Aktuálně.cz Robert Janás z tiskového odboru ministerstva.

Předloni byly předpokládané výdaje 145 149 000 korun a zaplatilo se tehdy 71 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy