Dvojí útok na Nečase. K ČSSD se přidaly i Věci veřejné

Martina Machová Kateřina Eliášová, Martina Machová
16. 12. 2010 13:30
Kvůli případu ministra Drobila chce ČSSD hlasovat o důvěře kabinetu, VV žádají další jednání koalice
Premiéra ke schůzce urgentně zve i koaliční partner.
Premiéra ke schůzce urgentně zve i koaliční partner. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas čelí v pokračující aféře na Státním fondu životního prostředí novému ataku opozice i svých partnerů v koalici.

Poté, co se objevila informace, že Nečas věděl už od října o podezření, že jsou na fondu manipulovány zakázky, rozhodla se sociální demokracie po jednodenním váhání vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. K tomu by mělo dojít v úterý.

Věci veřejné pak v dramatickém prohlášení vyzvaly premiéra, aby se urychleně vrátil z pracovní cesty do Bruselu a aby svolal koaliční schůzku.

Nečas z Bruselu v krátkém prohlášení přes mluvčího odpověděl, že by se jednání mohlo uskutečnit v pátek odpoledne.

Co bylo v říjnu

Den poté, co se objevily záznamy naznačující korupci ve fondu a kdy kvůli aféře odstoupil ministr životního prostředí Pavel Drobil, přinesla média zprávu o tom, že k podezřením byl už v říjnu konfrontován i premiér Nečas.

Seznámil ho s ním bývalý ředitel fondu Libor Michálek, které posléze celou aféru rozpoutal. Nečas podle médií Michálkovi řekl, ať se obrátí na policii a totéž řekl ministru Drobilovi.

Nečas se zatím k tomu oficiálně nevyjádřil a zatímco je pracovně v Bruselu, sociální demokraté oznámili, že chtějí hlasování o nedůvěře vládě. Odehraje se už příští týden v úterý.

"Jsme přesvědčeni o tom, že celou věc nelze vyřešit pouze rezignací ministra Drobila vzhledem k tomu, že předseda vlády Petr Nečas byl o celé kauze informován minimálně od měsíce října a žádným způsobem nezasáhl," řekl po skončení poslaneckého klubu ČSSD úřadující předseda Bohuslav Sobotka.

VV chtějí jednat v koalici

O dvě hodiny později se směrem k premiérovi ozval i koaliční partner Věci veřejné.

Vystoupily s požadavkem vyvolat další koaliční jednání.

"Jednání se musí uskutečnit co nejdříve," řekla místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake.

Impulsem pro jejich požadavek je právě svolání mimořádné schůze, kde chce opozice hlasovat o nedůvěře Nečasova kabinetu.

Pryč s Langerem!

Věci veřejné mají ještě jeden důvod, proč si s premiérem vážně promluvit. Je jím jeho poradce a bývalý ministr vnitra Ivan Langer. Jeho jméno se objevilo právě v souvislosti s kauzou údajné korupce ve Státním fondu. Měl organizovat tzv. "mimorozpočtové financování" ODS.

Jak? Tendr na čistírnu odpadních vod v Praze je podle odvolaného fondu životního prostředí Michálka předražen o tři miliardy korun, 500 milionů prý mělo jít do kasy ODS. Langer to odmítl.

Foto: Aktuálně.cz

"Pan Langer se v souvislosti s touto kauzou nechal slyšet, že má vliv hned na několika nikoliv nepodstatných ministerských resortech. Je to člověk, který byl vykroužkován a já se domnívám, že by se jeho role měla eliminovat," řekla Aktuálně.cz místopředsedkyně Věci veřejných Kateřina Klasnová.

O jeho Langerově přítomnosti v úzkém týmu premiéra se podle ní členové koalice baví již déle. Klasnová potvrdila, že Věci veřejné nebudou hlasovat s opozicí proti vládě. "Jde nám o vysvětlení si celé věci," uvedla.

TOP 09 věří Nečasovi

TOP 09, další vládní strana, se k Věcem veřejným nepřidala.

"Je to vnitřní záležitost ODS, premiér má plnou důvěru TOP 09, že to zvládne. Nechceme žádným zásadním stanoviskem mu tu situaci ztěžovat. Věříme, že tu situaci uvnitř strany zvládne," řekl místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek.

"Nemyslím si, že by se měl pan premiér vracet z tak důležitého jednání," doplnil jej šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík.

O říjnové schůzce

Socialistům vadí, že ačkoli někdejší šéf Fondu životního prostředí Libor Michálek dvakrát kontaktoval vládu s informacemi o korupci, nebyl vyslyšen, a naopak mu bylo od Drobila vyčiněno.

"Je evidentní, že vláda nemá žádné funkční protikorupční mechanismy, aby bránily vzniku takovýchto situací, a my nemáme jistotu, že k podobné situaci jako na ministerstvu životního prostředí nedochází také na jiných ministerstvech a fondech, kde jsou finanční prostředky," dodal Sobotka.     

Podle Sobotky pak sociální demokracie má i další důvody, proč chtějí vládě nedůvěru vyslovit. Podle nich nahrávky vzbuzují pochybnosti o financování ODS a o celkově špatném stavu státní správy, kdy do vrcholných pozic přichází podnikatelé, kteří jsou známí ministrů nebo reprezentují různé vlivové skupiny v ODS.

"Tito lidé vnímají ministerstva, fondy a úřady jako kořist. Aby takzvaně vydojily stát. To co se odehrálo na ministerstvu životního prostředí, nebylo nic jiného než pokus takzvaně vydojit Fond životního prostředí," argumentoval Sobotka.

Šéf krajů Michal Hašek (ČSSD) zároveň vyzval Nečase k rezignaci, pokud nesdělí, co podnikl proti údajné korupci na fondu životního prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy