Drobil: Návrat do vlády neřeším, náhradníka neznám

Kateřina Eliášová
15. 12. 2010 20:50
Ministr životního prostředí rezignoval po korupční aféře
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nečasova vláda má po pěti měsících své existence prvního odpadlíka.

Ministr životního prostředí Pavel Drobil rezignoval jen den poté, co novináři zveřejnili nahrávky naznačující podezření, že na Stáním fondu životního prostředí se manipulovalo s veřejnými zakázkami.

Kdo jej ve funkci nahradí, není zatím jisté. Premiér Petr Nečas odcestoval pracovně do Bruselu a grémium strany, stejně jako koaliční devítka, se sejdou pravděpodobně až po jeho návratu.

"Toto místo je vyhrazeno v koaliční smlouvě pro ODS. Já předpokládám, že ministr životního prostředí bude vybrán z řad ODS," uvedl v rozhovoru s novináři odstupující ministr Drobil.

A.cz: Proč jste rezignaci neoznámil už v pondělí, kdy jste sám kauzu zveřejnil?

Premiérovi jsem řekl, že rezignovat chci až poté, co na SFŽP vyřeším personální situaci. Premiér mě pak ještě požádal, abych počkal, až bude schválen rozpočet, což mělo být dnes večer. Poté, co ve sněmovně předvedla opozice (ČSSD chtěla vyvolat hlasování o nedůvěře vládě - pozn. red.), jsme se ale dohodli to urychlit, aby věc, která je pouhou mediální spekulací, nepoškozovala dobré jméno vlády.

A.cz: Kdo přijde po vás?

Na to se musíte zeptat pana premiéra. Jméno mého náhradníka nebylo součástí debaty, kterou jsme spolu vedli.

A.cz: Připadne vaše křeslo nominantovi ODS, nebo to bude někdo jiný?

Toto místo je vyhrazeno v koaliční smlouvě pro ODS. Já předpokládám, že ministr životního prostředí bude vybrán z řad ODS.

Bude mít kauza pro vás dohru i coby pro místopředsedu ODS? Budete to řešit na stranické půdě?

Dohodli jsme se v grémiu, že si ponechám poslanecký mandát a zůstanu místopředsedou strany.

Zklamali mě přátelé

Odešel Drobil kvůli ekotendru?

Ministr Pavel Drobil končí kvůli kauze údajné korupce na Státním fondu životního prostředí. Sám Drobil se nechce k dalším důvodům svého odchodu vyjadřovat. Lidé z jeho okolí ale naznačují, že jeho odchod může souviset s obří zakázkou na vyčištění starých ekologických zátěží. Ministerstva životního prostředí a financí mají do konce roku zveřejnit odhad ceny tendru. Bude určitě nižší, než původní odhad přes 100 miliard korun. Sjednotit jejich veškerou likvidaci do jediné obří zakázky se rozhodl bývalý premiér Mirek Topolánek a tehdejší (i současný) ministr financí Miroslav Kalousek na konci roku 2008. Dnes je situace ve vládě následující: premiér Petr Nečas, místopředsedové Alexandr Vondra a právě Pavel Drobil patří k největším zastáncům řešení, aby po otevření obálek nebyl vybrán vítěz a ekozakázka byla vyhlášena znovu a podle nových pravidel. Ta by měl stanovit právě ministr životního prostředí. Jinak to vidí ministr financí Miroslav Kalousek – ten chce rovněž otevřít obálky, ale vybrat vítěze hned, po zjištění cen, které firmy nabídnou. Staví se proti plánu vyhlásit nový tendr. Post ministra životního prostředí by měl znovu připadnout ODS. Ve vládě však může dojít i k personální rošádě a není vyloučeno, že jej získá jiná strana.

A.cz: Jak jste se dostal k lidem, které jste do fondu přivedl?

Stojím si za tím, že jediné mé pochybení je v personální rovině. Mrzí mě to o to víc, že s některými těmi lidmi se znám deset let a spolupracuji s nimi. To se týká Martina Knetiga, do úterý mého externího poradce. On se pohyboval na finančních trzích a jemu jsem avizoval, že bych z fondu rád vytvořil zelenou banku. Požádal jsem ho, aby mi našel vhodného kandidáta na post ředitele fondu. Přivedl pana Michálka svého dlouholetého přítele a spolupracovníka a z obou se vyklubalo to, co se z nich vyklubalo.

A.cz: Proč jste se nezajímal o obsah té nahrávky, když jste měl signály, že se v ní mluví o korupci?

Obsahem našeho rozhovoru bylo přimět pana Michálka, aby začal fond fungovat, ne zjišťovat, co nahrával. Vytkl jsem mu problém s programem Zelená úsporám, kde pochybil hned dvakrát. Teď je na SFŽP kvůli jeho neschopnosti problém ve výši 4,5 - 5 miliard korun. To se dá vyřešit krácením dotace, ale proč by ti lidé neměli dostat své peníze? Kdyby dělal pan Michálek, co měl, lidé mohli dostat 100 procent žádostí.

Náměstkem za zničení nahrávek?

A.cz: Když je pan Michálek tak neschopný, proč jste mu nabízel post náměstka pro státní správu?

Pan Michálek je dobrý projektový manažer. Například když dostal za úkol úsporný rozpočet Státního fondu na přístí rok, tak ho sestavil. Tento projekt řešil dobře, ale mezitím mu utekla Zelená úsporám a další aktivity. Když se zaměřil na Zelenou úsporám, tak mu zase uniklo něco jiného. Kdyby dělal náměstka pro státní správu, který by jako projekt měl Zelenou banku, tak by uspěl.

A.cz: Nenabídl jste mu ten post jako náhradu za zničení nahrávky?

Nic takového jsem mu nenabídl. Řekl jsem mu, že nejlepší varianta bude, když zůstane v čele fondu a dohodne se s panem Knetigem a s panem Dušanem Fibingrem a začne komunikovat s ministrem. Řekl jsem mu ale taky, že vím o nahrávce, a že si lidsky neumím představit, že lze s oběma narovnat vztahy, pokud ta nahrávka existuje.

A.cz: Nebyla chyba, že jste hovořil o zničení nahrávky?

Že existuje nějaká nahrávka, mně pan Knetig řekl asi před dvěma týdny s tím, že ho s ní pan Michálek de facto vydírá. Panu Michálkovi jsem sdělil, že pokud má nějaké důkazy o trestné činnosti, ať jde na nejbližší policejní služebnu. A pokud ne, ať ty nahrávky zničí. A za tím si stojím.

Předražená čistička?

Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Pan Michálek tvrdí, že rekonstrukce pražské čističky měla být účelově předražena o tři miliardy korun, přičemž 500 milionů z této částky mělo směřovat právě do pokladny ODS.

Absolutně ne, je to absolutní hloupost. V této věci jsem s panem Michálkem komunikoval pouze jednou, když vyprchával termín, ke kterému se fond musel vyjádřit Evropské komisi. Tak jsem ho poprosil, aby to neprošvihl. A zejména jsem ho poprosil, aby nedělal žádné rozhodnutí, které by tu záležitost posunulo doprava, či doleva. Bylo před volbami a to je věc, kterou si musí vyřešit politické vedení Prahy. Na něm je, zda v projektu chce pokračovat nebo nechce.

A.cz: S ODS to tedy nemá nic společného?

Pak přišel můj druhý kontakt s touto věcí. Poté, co klub TOP 09 svolal kvůli čističce mimořádnou schůzi zastupitelstva, mi zavolal nový primátor Bohuslav Svoboda a chtěl se se mnou na to téma potkat. Poprosil jsem proto pana Fibingra o stanovisko a on mi poslal mail se čtyřmi zásadními připomínkami fondu, resp. Evropské komise. A teprve po jejich odstranění by mohly být dotační prostředky uvolněny. Tento mail jsem přeposlal panu Svobodovi, potkali jsme se. A řekl jsem mu, že ministerstvo je Praze připraveno pomoct, ale pouze tehdy, když budou ty připomínky vyřešeny. Jde mimo jiné o smlouvu se společností Veolia či o kapacitu čističky.

A.cz: Budete se chtít na ministerstvo vrátit?

Pokud by tady byla politická situace, která by umožňovala můj návrat do exekutivy, je věcí premiéra, pokud mi to umožní nebo ne. Je to to poslední, co mě teď zajímá.

 

Právě se děje

Další zprávy