Premiér se stydí, poslanci řekli ne vojenským misím

Kateřina Eliášová
19. 12. 2008 20:25
Kabinet dal vojákům alespoň mandát na dalších 60 dní
Sněmovna: Výsledek hlasování o vyslání vojáků do ciziny
Sněmovna: Výsledek hlasování o vyslání vojáků do ciziny | Foto: Ludvík Hradilek

* Doplnili jsme vyjádření generálního štábu * Premiér Topolánek svolal mimořádné jednání vlády, která dala vojákům mandát alespoň na dalších 60 dní * Je to mezinárodní ostuda, říkají vládní politici

Praha - Poslanci měli krátce před Štědrým dnem ve svých rukou další osud zahraničních vojenských misí. Měli rozhodnout, v jakém počtu a kam budou Češi v příštím roce vysláni.

Zatímco vláda Mirka Topolánka chtěla rozšířit českou účast v Afghánistánu, opozice do poslední chvíle tvrdošíjně opakovala, že je proti.

A prosadila svou. Vojenská účast Čechů se v zemi zmítané násilím posilovat nebude.

Narychlo odvrácená krize

Nadto reálně hrozilo, že budou všichni vojáci od prvního ledna ve všech vojenských misích bez mandátu.

Na poslední chvíli tomu zabránila vláda. Premiér požádal po neúspěšném hlasování o hodinovou pauzu a svolal narychlo jednání vlády - přímo ve sněmovně. Kabinet pak využil své pravomoci a stávající mise prodloužil o 60 dní.

Slabá vláda

Hlasování o misích znovu ukázalo, že kabinet ve sněmovně nemá většinu.

I když premiér slíbil ústupky, plán na vyslání vojáků neprošel. Pro návrh hlasovalo 99 poslanců, chyběly tak dva hlasy. Zelené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková se zdržely hlasování, stejně jako lidovec Ludvík Hovorka.

"Za toto dnešní rozhodnutí se stydím. Stydím se za dnešní hlasování této sněmovny," reagoval emotivně premiér Mirek Topolánek (ODS). "Je to mezinárodní ostuda," dodal.

Náčelní generálního štábu Vlastimil Picek
Náčelní generálního štábu Vlastimil Picek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Situace je opravdu velmi vážná a je to velice špatný signál pro naše zahraniční partnery," komentoval to stručně náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Sociální demokraté měli hned několik podmínek, za nichž by byli ochotni zvednout ruku pro prodloužení pobytu vojáků v Afghánistánu. "Chceme, aby se vláda zavázala, že počet vojáků v misích nepřesáhne číslo 580," řekl Lubomír Zaorálek. ČSSD rovněž chtěla, aby se do konce příštího roku vrátila do Česka elitní jednotka průzkumníků z Prostějova.

Topolánek po celodenním tvrdém vyjednávání ustoupil a souhlasil, že mise ISAF v Afghánistánu se rozšíří méně, než kabinet chtěl. A slíbil i ukončení české účasti v protiteroristické operaci Trvalá svoboda ke konci roku 2009.

Socialisté přesto ruku pro prodloužení a potvrzení mandátu zahraničních misí nezvedli.

Přemlouvání USA a Brity nezabralo

"Ta dohoda měla dvě stránky, a to souhlas s úpravou poplatků ve zdravotnictví. Ale tam koalice nebyla ochotná jít na kompromis. Nejsou schopni ustoupit v poplatcích, snažili se nás dostat do časového presu," vysvětloval šéf opozice Jiří Paroubek, proč opozice mise nepodpořila.

Nepřesvědčili ho ani diplomaté, kteří ho právě kvůli misím požádali o schůzku a s nimiž se podle důvěryhodných zdrojů z Černínského paláce Paroubek skutečně sešel. Apelovat na Paroubka byli Britové, Američané, Nizozemci a Poláci.

Šéf ČSSD nechtěl schůzku blíže komentovat: "Já myslím, že se k tomu nechci vyjadřovat." Nekomentoval ani některé výroky svých spolustraníků, kteří mimo záznam připustili, že si ve skutečnosti nepřáli mise stopnout a je jim to trapné.

Co spolu souvisí a nesouvisí

Ještě odpoledne přitom sám Paroubek tvrdil, že hlasování o poplatcích a zahraničních misích spolu nesouvisí. Večer už novinářům pouze řekl: "Určitě nesouvisí, ale souvisí."

"Nedělala jsem týdny nic jiného, než nabízela ruku k dohodě. To, že se opozice rozhodla pro takovýto krok, je katastrofální," reagovala na hlasování opozice ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL).

Vláda pak spěšně jednala, jak českou účast v Afghánistánu udržet. Plán pro rok 2009 není, vojáci by se tedy měli začít prakticky hned stahovat do republiky. Kabinet jim - bez souhlasu sněmovny - mohl misi protáhnout maximálně o 60 dní. Což o půl deváté večer učinil.

Nyní se poslanci hádají, zda to vláda směla udělat. Pro vojáky v operaci Trvalá svoboda totiž podle některých nemohl kabinet misi prodloužit. Nejsou totiž pod velením mezinárodních organizací, ale pod přímým velením Spojených států.

"Podle mě vláda může rozhodnout o všech vojácích, ať to pak napadá někdo u ústavního soudu," reagoval poslanec Jan Vidím.

Upozornil ale, že šedesátidenní lhůta nemusí pro stažení všech vojáků stačit. "Vojáci jsou nasazeni v nepřístupných terénech, konvoje se k nim dostanou dvakrát do roka, to stažení může být problematické," varoval Vidím.

 

Právě se děje

Další zprávy